Ένας Τούρκος ισλαμιστής, ο Μπουλέντ Σαγίς, ο οποίος ζει στα Δίδυμα, στο Αϊδίνι, ζήτησε από το Γραφείο Πολιτικού Μητρώου να αλλάξει τις θρησκευτικές πληροφορίες στο αρχείο του από μουσουλμάνος σε χριστιανό, σύμφωνα με τα δικαιώματά του.

Ο Σαγίς εξήγησε στο «X» τη Δευτέρα ότι μόνο τα παιδιά χριστιανών και Εβραίων στην Τουρκία εξαιρούνται από τα θρησκευτικά μαθήματα, προσθέτοντας ότι άλλαξε επίσημα τη θρησκεία του για να διαμαρτυρηθεί για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των μαθημάτων. Επέκρινε επίσης το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για «αγνοία» της ανεξιθρησκίας, της δημοκρατίας, της επιστήμης και των αρχών του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.



Ο Μπαρμπαρός Σανσάλ, ένας από τους πιο διάσημους σχεδιαστές μόδας της Τουρκίας και μεγάλος επικριτής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για την εξέλιξη. «Ο καθένας μπορεί να είναι χριστιανός ή μη μουσουλμάνος τώρα απλά συμπληρώνοντας μια φόρμα στο ληξιαρχείο. Ζήτω το AKP», είπε ο Σανσάλ σε ένα tweet.



Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ στοχεύει να διαχωρίσει την εκπαίδευση στην Τουρκία από τα κοσμικά θεμέλιά της και να την ευθυγραμμίσει με την ιδεολογία του ίδιου του κόμματος, το οποίο είναι η προσωποποίηση του καθαρού Ισλάμ με μπόλικο άρωμα πολιτικού Ισλάμ κατά τις διδασκαλίες του μέντορα του Ερντογάν, Νετζμετίν Ερμπακάν.