Την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας λόγω της απειλής που συνιστά η Ρωσία έκρινε απαραίτητη ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπόρις Πιστόριους.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029» κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω αυξημένων φόβων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως εκείνων της Ανατολικής Ευρώπης, για πιθανή ρωσική επιθετικότητα που επεκτείνεται πέρα από την Ουκρανία.

«Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι ο Πούτιν θα σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας όταν φτάσει τόσο μακριά», δήλωσε ο Πιστόριους.

Τις τελευταίες ημέρες, ο επικεφαλής επιθεωρητής του γερμανικού στρατού Carsten Breuer δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρειαστεί πέντε έως οκτώ χρόνια για να ανασυγκροτήσει τις ένοπλες δυνάμεις της από τον εξοντωτικό πόλεμο στην Ουκρανία - θέτοντας ως προθεσμία το 2029 για τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για πιθανή μάχη.

Σενάρια περί υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη Γερμανία

Μάλιστα, ο Πιστόριους έθεσε τις προτάσεις του σχετικά με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη χώρα, αναφέρει το Der Spiegel.

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, χρειαζόμαστε αμυντικές νεαρές γυναίκες και άνδρες που μπορούν να υπερασπιστούν αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Πιστόριους την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη λιθουανική πόλη Pabradė -όπου οι Γερμανοί στρατιώτες διεξάγουν τις λεγόμενες στρατιωτικές ασκήσεις Quadriga μαζί με λιθουανικά, ολλανδικά και γαλλικά στρατεύματα- ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι «ο κόσμος είναι διαφορετικός από ό,τι ήταν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», όταν η Ρωσία διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.

Τι προβλέπει η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για την εθνική άμυνα

«Για εμάς ως Bundeswehr [στρατός της Γερμανίας], αυτό σημαίνει ότι η αποστολή έχει αλλάξει- η εθνική άμυνα και η άμυνα της συμμαχίας είναι το επίκεντρο», είπε.

Ειδικότερα, το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη μια νέα πρόταση για τη στρατιωτική και πολιτική άμυνα της Γερμανίας. Το έγγραφο καθορίζει τις αρμοδιότητες της Bundeswehr, των οργανώσεων βοήθειας και των αρχών πολιτικής άμυνας σε περίπτωση καταστροφών και πολέμων, όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο την Τετάρτη.