Σε κυκλοφορία βρίσκονται από χθες Τετάρτη στην Βρετανία, τα χαρτονομίσματα στα οποία εικονίζεται ο βασιλιάς Κάρολος Γ‘, αντικαθιστώντας σταδιακά αυτά που φέρουν το πορτρέτο της μητέρας του, Ελισάβετ Β’.

Το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου θα απεικονίζεται στα νέα τραπεζογραμμάτια των 5, 10, 20 και 50 λιρών Αγγλίας, τα οποία θα παραμείνουν κατά τα άλλα ίδια με τα σημερινά χαρτονομίσματα, εξήγησε σε ανακοίνωσή της χθες, Τρίτη, η Τράπεζα της Αγγλίας.

Αυτά τα νέα χαρτονομίσματα από πολυμερές -τα οποία αντικατέστησαν σταδιακά από το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τραπεζογραμμάτια από χαρτί- θα κυκλοφορούν δίπλα σε αυτά στα οποία απεικονίζεται το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Τα χαρτονομίσματα με τη βασίλισσα Ελισάβετ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και θα κυκλοφορούν μαζί με αυτά που δείχνουν τον Κάρολο. Σημειώνεται ότι οι δύο μονάρχες είναι οι μόνοι που απεικονίζονται στα χαρτονομίσματα, καθώς αυτή η παράδοση ξεκίνησε μόλις το 1960.

Δείτε φωτογραφίες:

xartonomismata-vasilias-karolos__1_
xartonomismata-vasilias-karolos__2_
xartonomismata-vasilias-karolos__3_
xartonomismata-vasilias-karolos__4_


Τι πρέπει να κάνουν οι Βρετανοί

Τα τραπεζογραμμάτια, θα τυπώνονται λίγο-λίγο, προκειμένου να «αντικαθιστούν τα φθαρμένα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, ώστε «να ελαχιστοποιηθεί ο περιβαλλοντικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος».

Οι πολίτες, θα μπορούν από σήμερα να ανταλλάσσουν τα παλιά χαρτονομίσματα με αυτά με την εικόνα του Καρόλου, με όριο τις 300 στερλίνες κατ’ άτομο.

Για μια «ιστορική στιγμή», έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από μονάρχες, τα χαρτονομίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο απεικονίζουν ιστορικούς χαρακτήρες όπως ο Winston Churchill, η Jane Austen, ο JMW Turner και ο Alan Turing.

Η χρήση μετρητών περιορίζεται σημαντικά στην Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία χρόνια

Το σχέδιο των νέων χαρτονομισμάτων αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, λίγο μετά την κυκλοφορία των κερμάτων με τον Κάρολο. Εκτός από τον νέο μονάρχη, το σχέδιο των τραπεζογραμματίων παραμένει αμετάβλητο. Η χρήση μετρητών έχει μειωθεί σημαντικά στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν τις χρεωστικές κάρτες και άλλες ηλεκτρονικές πληρωμές.

Σύμφωνα με το Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικού Εμπορίου, τα μετρητά αντιπροσώπευαν περισσότερες από τις μισές συναλλαγές στα καταστήματα το 2014, αλλά είχαν μειωθεί στο 15% έως το 2021 – εν μέρει λόγω των περιορισμών του COVID-19 – προτού αυξηθούν στο 19% το 2022.

«Δεσμευόμαστε να παρέχουμε τραπεζογραμμάτια για όσο χρονικό διάστημα τα ζητάει το κοινό. Η κυκλοφορία αυτών των νέων χαρτονομισμάτων αποτελεί απόδειξη αυτής της δέσμευσης», δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι. Η κυβέρνηση της Βρετανίας ψήφισε πέρυσι νομοθεσία που απαιτεί από τις τράπεζες να εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση σε μετρητά.