Βόρεια Μακεδονία: Τρέµουν ελληνικό βέτο για τις προκλήσεις τους - ''Δεν θα ήταν φιλική κίνηση εκ µέρους της Ελλάδας'', είπε η πρόεδρος της χώρας
Δύσκολο προµηνύεται το µέλλον των σχέσεων των δύο χωρών
''Μόλις φτιάξουµε κυβέρνηση, ελάτε να συζητήσουµε και να αφήσουµε πίσω τις προκλήσεις'', είπε ο αντιπρόεδρος του VMRO
Δύσκολο προµηνύεται το µέλλον των σχέσεων Αθηνών - Σκοπίων, κάτι βέβαια που φάνηκε αµέσως µε το που εξελέγη το εθνικιστικό VMRO. Έκτοτε, κάθε ηµέρα έχουµε παρατράγουδα, µε τελευταίο κρούσµα τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να προχωρεί σε νέες προκλητικές δηλώσεις.
Είχε προηγηθεί σθεναρή παρέµβαση της Ελληνίδας αναπληρώτριας πρέσβεως σε εκδήλωση όπου παρευρίσκονταν η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και ο αντιπρόεδρος του VMRO, όταν σηκώθηκε από τη θέση της, πήρε τον λόγο και έστειλε ξεκάθαρο µήνυµα σχετικά µε την όποια ευρωπαϊκή προοπτική, αν συνεχίσουν να ακυρώνουν στην πράξη τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Η εκδήλωση είχε θέµα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενώ ήταν στο βήµα ο αντιπρόεδρος του VMRO, Τιµέο Μουκούνσκι, η εµπειρότατη κυρία Ανδρεάδη διεµήνυσε ευθέως στους παρισταµένους ότι αν θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. πρέπει να τηρούν τη Συµφωνία των Πρεσπών, υπενθυµίζοντας την πάγια ελληνική θέση. «Καλούµε όλους τους αξιωµατούχους της ∆ηµοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστούν πλήρως, να τηρήσουν και να εφαρµόσουν µε καλή πίστη όλες τις δεσµευτικές διεθνείς συµφωνίες, όπως τη Συµφωνία των Πρεσπών, προκειµένου να δείξουν στη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα ότι είναι ειλικρινείς και αφοσιωµένοι στο ευρω-ατλαντικό τους µέλλον», δήλωσε η κυρία Ανδρεάδη.
Διαβάστε ακόμα: Νέα πρόκληση από Σιλιάνοφσκα: "Πέταξε" το Βόρεια Μακεδονία από την επίσημη ιστοσελίδα της, αποκαλείται σκέτο "πρόεδρος"
Την τοποθέτηση της Ελληνίδας αναπληρώτριας πρέσβεως σχολίασε η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα λέγοντας αργότερα σε Σκοπιανούς δηµοσιογράφους ότι «ενδεχόµενο βέτο δεν θα ήταν φιλική κίνηση εκ µέρους της Ελλάδας», παραβλέποντας -προφανώς- το γεγονός ότι οι δικές της δηλώσεις που παραβιάζουν ευθέως τις «Πρέσπες» µόνο φιλικές δεν είναι. Ο αντιπρόεδρος του VMRO, πάντως, απάντησε πιο διπλωµατικά: «Ερµηνεύουµε διαφορετικά τη συµφωνία. Μόλις φτιάξουµε κυβέρνηση, ελάτε να συζητήσουµε και να αφήσουµε πίσω τις προκλήσεις».
Βόρεια Μακεδονία: Το πρόσωπο που τράβηξε στα άκρα το ήδη "τεντωµένο" σκοινί
Το πρόσωπο, ωστόσο, που τράβηξε στα άκρα το ήδη τεντωµένο σκοινί ήταν ο συνήθης ύποπτος, ο οσονούπω πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρ. Μίτσκοσκι. Σε συνέντευξη Τύπου τόνισε πως είναι δικαίωµά του να λέει τη χώρα «Μακεδονία» (σκέτο), κατηγόρησε την Ελλάδα για «υστερία» και απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα θέσει το ζήτηµα στην επικείµενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, λέγοντας ειρωνικά ότι ο ίδιος δεν συµπεριφέρεται ως Ταλιµπάν, ούτε περιµένει συµπεριφορά Ταλιµπάν από άλλον πολιτικό τον 21ο αιώνα! Μια άκρως προκλητική αιχµή του Χρ. Μίτσκοσκι µε αποδέκτη τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«∆εν αναµένω µια σχέση Ταλιµπάν, λογοκρισία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Όλα όσα περιλαµβάνονται στη Συµφωνία των Πρεσπών και αποτελούν µέρος του νοµικού συστήµατος και της συνταγµατικής τάξης µας, θα γίνουν σεβαστά από τη µελλοντική κυβέρνηση του VMRO-DPMNE», ανέφερε ο κ. Μίτσκοσκι και ύστερα το τερµάτισε: «Για εµένα η πατρίδα µου σε κάθε δήλωση που κάνω είναι η Μακεδονία και θα παραµείνει Μακεδονία».
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»