Μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ βρίσκεται το εθνικιστικό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov. Με λιγότερο από έναν μήνα πριν τις εκλογές στη Βρετανία, η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, δείχνει ότι το κόμμα του Φάρατζ εξασφαλίζει ποσοστό 17%, ενώ οι Συντηρητικοί βρίσκονται στο 19%.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 2.000 ατόμων, αποκαλύπτει ότι το Reform UK έχει αυξήσει τα ποσοστά του μετά την επιστροφή του Νάιτζελ Φάρατζ στην πολιτική σκηνή, προκαλώντας ανησυχία στο επιτελείο του Ρίσι Σούνακ. Οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν πλέον την πιθανότητα σημαντικών απωλειών στις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Οι Εργατικοί προηγούνται με 40%

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, υπό την ηγεσία του Σερ Κιρ Στάρμερ, βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 40%. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα 21% έναντι των Συντηρητικών, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μια τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ίδια σφυγμομέτρηση δείχνει ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες καταλαμβάνουν ποσοστό 10% και οι Πράσινοι 7%.

Η YouGov άλλαξε αυτή την εβδομάδα τη μεθοδολογία της. Σύμφωνα με το παλιό σύστημα, οι Συντηρητικοί και το κόμμα του Φάρατζ θα βρίσκονταν ισόπαλοι στο 18%. Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, είναι η πρώτη που λαμβάνει υπόψη την επίδραση της ανακοίνωσης του κ. Φάρατζ ότι θα είναι υποψήφιος στο Κλάκτον του Έσσεξ.

Σούνακ: «Καπετάνιος βυθιζόμενου σκάφους»

Η νέα αυτή δυναμική των δημοσκοπήσεων καθιστά τον Ρίσι Σούνακ σε δύσκολη θέση, καθώς οι αναλυτές τον παρομοιάζουν με «καπετάνιο βυθιζόμενου σκάφους», προσπαθώντας να διαχειριστεί τη σοβαρή πτώση των ποσοστών των Συντηρητικών ενόψει των κρίσιμων εκλογών.

Όταν ξεκίνησε την καμπάνια του ο Φάρατζ είπε ότι αναμένει να δει ισόπαλο το κόμμα του με τους Συντηρητικούς και σχολιάζοντας τη νέα δημοσκόπηση σχολίασε στην πλατφόρμα Χ: «Μόλις τώρα αρχίζουμε». Η δημοσκόπηση έδωσε στο Reform UK το υψηλότερο μέχρι τώρα ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, αφού το προηγούμενο ήταν 16% τον περασμένο Μάρτιο και το φέρνει μπροστά από τους Εργατικούς στην ηλικιακή ομάδα των ψηφοφόρων άνω των 65 ετών (26% έναντι 22%), αλλά πίσω από τους Συντηρητικούς, που προηγούνται με 30%. Το κόμμα του Φάρατζ ξεπερνά πλέον τους Τόρηδες στη βόρεια Αγγλία με 21% έναντι 16%.

«Υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να συμβεί αυτό. Αν η δημοσκόπηση αυτή είναι σωστή, τότε οι Συντηρητικοί είναι αντιμέτωποι με τη συντριβή. Αν ο Ρίσι Σούνακ είχε κυβερνήσει ως Συντηρητικός δεν θα ήταν σήμερα καπετάνιος ενός βυθιζόμενου πλοίου», δήλωσε πηγή των Τόρηδων στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.