Στη Νορμανδία βρίσκονται οι παγκόσμιοι ηγέτες για τις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο από την Απόβαση που αποτέλεσε σημείο καμπής για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που είναι παρόντες στη Νορμανδία

Από ελληνικής πλευράς παρών είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από πλευράς αρχηγών κρατών είναι οι εξής: Ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.

Παρόντες είναι επίσης οι εξής πρωθυπουργοί:

Η Μέττε Φρεντέρικσεν για τη Δανία, ο Λυκ Φρίντεν για το Λουξεμβούργο, ο Μαρκ Ρούτε για την Ολλανδία, ο Ολαφ Σολτς για τη Γερμανία, ο Ρισι Σουνακ για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε για τη Νορβηγία, και ο Τζάστον Τριντό για τον Καναδά, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τη Δευτέρα, περίπου 50 Αμερικανοί βετεράνοι, ορισμένοι από τους οποίους είχαν λάβει μέρος στην απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ντοβίλ, στη Νορμανδία, προκειμένου να λάβουν μέρος στους εορτασμούς. «Η Γαλλία καλωσορίζει τους ήρωες», έγραψε στο X ο Ε. Μακρόν.

Μπάιντεν: Στην Ουκρανία εισέβαλε ένας τύραννος - Δεν θα τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στη Νορμανδία της Γαλλίας με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο».


«Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

Μπάιντεν και άλλοι 16 ηγέτες προτρέπουν τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι 16 ηγέτες, κυρίως από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, προέτρεψαν σήμερα τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Γάζα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει και αυτή η συμφωνία αποτελεί μια αναγκαία αφετηρία», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού μεταξύ άλλων με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, του Καναδά και δυνάμεων της Νότιας Αμερικής, όπως την Αργεντινή.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ζητάμε από τη Χαμάς να συνάψει αυτήν τη συμφωνία», συμπληρώνεται σε αυτήν την ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων χώρες, όπως η Βραζιλία ή η Κολομβία, οι αριστεροί πρόεδροι των οποίων έχουν καταγγείλει σθεναρά τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ καταβάλλουν έντονες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να πείσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, όμως η ανακοίνωση καλεί επίσης το Ισραήλ να επιδείξει ευελιξία.

«Σε αυτήν την αποφασιστικής σημασίας στιγμή, καλούμε τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς να προβούν στους τελευταίους αναγκαίους συμβιβασμούς για να συνάψουν αυτήν τη συμφωνία και να προσφέρουν ανακούφιση στις οικογένειες των ομήρων μας, όπως και σε εκείνους που βρίσκονται στις δύο πλευρές αυτή της φοβερής σύρραξης, μεταξύ άλλων στον άμαχο πληθυσμό», γράφουν οι ηγέτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έναν οδικό χάρτη, τον οποίο πρότεινε το Ισραήλ και ο οποίος προβλέπει, σε ένα πρώτο στάδιο, μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων, η οποία θα συνοδεύεται από μια ισραηλινή αποχώρηση από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων (γυναικών και αρρώστων) και Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατά το Ισραήλ.




Δείτε Live τις εκδηλώσεις 



screenshot_2024-06-06_at_2_48_10_pm
screenshot_2024-06-06_at_2_48_25_pm
screenshot_2024-06-06_at_2_48_36_pm
screenshot_2024-06-06_at_2_48_47_pm
screenshot_2024-06-06_at_2_48_52_pm
screenshot_2024-06-06_at_2_48_58_pm
screenshot_2024-06-06_at_2_49_17_pm
screenshot_2024-06-06_at_2_49_22_pm
screenshot_2024-06-06_at_2_49_29_pm
screenshot_2024-06-06_at_2_49_33_pm



Δείτε live εικόνα:

Live: Ceremonies mark 80th anniversary of D-Day landings in Normandy


Από το πρωί πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, με αναπαραστάσεις και άλλα.

O βασιλιάς Κάρολος ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή και είπε μεταξύ άλλων: «Πόσο τυχεροί ήμασταν, και ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος, που μια γενιά ανδρών και γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα συμμαχικά έθνη δεν πτοήθηκαν όταν ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουν αυτή τη δοκιμασία», είπε και πρόσθεσε ότι κοιτά με ταπεινότητα την αποφασιστικότητα που έδειξε η γενιά εκείνη.

«Με την πιο βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης τους θυμόμαστε και θυμόμαστε επίσης όλους όσοι υπηρέτησαν εκείνη την κρίσιμη στιγμή. Θυμόμαστε το μάθημα που παίρνουμε από τότε και διαπιστώνουμε ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών είναι ότι τα ελεύθερα έθνη πρέπει να σταθούν μαζί για να αντιταχθούν στην τυραννία».

«Αυτή η ζωτική αρχή για την απελευθέρωση της Ευρώπης ήταν μια τεράστια συμμαχική προσπάθεια», συνέχισε και πρόσθεσε: «Ενωμένοι πολέμησαν μαζί για… έναν κόσμο στον οποίο η καλοσύνη και η τιμή μπορεί να είναι το θεμέλιο της ζωής των ανθρώπων σε κάθε χώρα».

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις για τη D-Day

d_day_karolos_1_
d_day_2_
d_day_3_
d_day_4_
28819608
d_day_5_
d_day_normandia_macron
d_day_normandia_macron_2_
d_day_normandia_6_6_2024
d_day_normandia_6_6_2024_2_


Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στα ναυπηγεία της NAVAL στην Λοριάν όπου κατασκευάζονται οι ελληνικές φρεγάτες Belharra, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί και εκείνος στη Νορμανδία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις.