Στην αναπαράσταση της πτώσης των αλεξιπτωτιστών των συμμάχων κατά την πρώτη φάση της Απόβασης στη Νορμανδία συμμετείχαν οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι με το που πάτησαν έδαφος σχημάτισαν ουρές για να δείξουν τα τα διαβατήριά τους στους Γάλλους τελωνειακούς που τους περίμεναν στον αγρό.

Συγκεκριμένου, περίπου 320 Βρετανοί, Βέλγοι και Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές έλαβαν μέρος στην αναπαράσταση των γεγονότων της 6ης Ιουνίου 1944.

«Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει, αλλά δεδομένου του βασιλικού καλωσορίσματος που είχαμε απ' όλους τους υπόλοιπους, είναι μικρό τίμημα για να πληρώσει κανείς εισερχόμενος στη Γαλλία», δήλωσε ο διοικητής των Βρετανών αλεξιπτωτιστών, ταξίαρχος Μαρκ Μπέρι.

Δείτε το βίντεο

Κάποιοι ωστόσο στην Daily Mail σχολίασαν ειρωνικά την κίνηση των γαλλικών Αρχών.

«Οι πρόγονοί μας ρίσκαραν τη ζωή τους για να μείνει ελεύθερη η Γαλλία και η γραφειοκρατία», είπε ο πρώην υπουργός Ντέιβιντ Τζόουνς στην Daily Mail.

Από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί πολίτες δεν μπορούν κινούνται ελεύθερα εντός της Ένωσης και αντιμετωπίζουν αυστηρότερους ελέγχους.

Η επιχείρηση των αλεξιπτωτιστών κατά την απόβαση στη Νορμανδία

Οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές πήδηξαν από τρία A400M επάνω από τη Σανερβίλ, αναπαριστώντας την πτώση που έγινε πριν από οκτώ δεκαετίες από μία Dakota της RAF. Ακολούθησαν αμερικανικά και βελγικά αεροσκάφη.

Τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944, χιλιάδες αλεξιπτωτιστές των συμμαχικών δυνάμεων έπεσαν κατά μήκος των ακτών της Νορμανδίας πίσω από τις γερμανικές γραμμές για να διαταράξουν τη γερμανική άμυνα, να καταλάβουν στρατηγικής σημασίας γέφυρες και να εγκαταστήσουν αμυντικές θέσεις. Πολλοί αντιμετώπισαν προβλήματα να βρουν τον δρόμο τους μέσα στο σκοτάδι. Άλλοι δέχθηκαν καταιγισμό γερμανικών πυρών.

Άνοιξαν τον δρόμο για να ακολουθήσουν οι χερσαίες δυνάμεις που αποβιβάσθηκαν στη συνέχεια σε πέντε παραλίες της Νορμανδίας.