Σφοδρή κριτική δέχθηκε στη Βρετανία ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, για την απόφασή του να αποχωρήσει πρόωρα από την εκδήλωση της 80ής επέτειου της D-Day στη Νορμανδία χθες, Πέμπτη. Όπως έγινε γνωστό, ο Σούνακ αποχώρησε για να παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη ενόψει εκλογών.

Σημειώνεται πως ο Σούνακ είχε εμφανιστεί νωρίτερα χθες σε εκδήλωση στο Ver-sur-Mer της Νορμανδίας στη βόρεια Γαλλία, όπου παρέστησαν και ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο για να αποτίσει φόρο τιμής στους βετεράνους.

Διαβάστε ακόμα: D-Day - Μπάιντεν: Στην Ουκρανία εισέβαλε ένας τύραννος - Δεν θα τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες – Δείτε live

Ωστόσο, προτού ολοκληρωθεί η τελετή επέστρεψε στη Βρετανία για να παραχωρήσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Πολ Μπραντ του δικτύου ITV ενόψει των κρίσιμων για το κόμμα του εκλογών της 4ης Ιουλίου, αφήνοντας στο πόδι του τον υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, να ποζάρει στον φακό μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και άλλους ηγέτες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1s7dx37yt9t)

Η συγγνώμη του Ρίσι Σούνακ

Η απόφαση του Σούνακ προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στη Βρετανία, με τους Εργατικούς να τον κατηγορούν για «παράλειψη καθήκοντος» και τους Φιλελεύθερους να σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός «απογοήτευσε τη χώρα μας».

Παράλληλα, αίσθημα δυσαρέσκειας επικρατεί και στις τάξεις των κυβερνώντων Συντηρητικών για το ταπεινωτικό επεισόδιο, με στέλεχός τους να δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail ότι το ατόπημα του Σούνακ θα έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στην προσπάθεια των Τόρις να διεμβολίσουν την παλαιότερη γενιά ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών.

Mάλιστα, μετά τον σάλο, ο Σούνακ έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Η 80ή επέτειος της D-Day ήταν μια βαθιά στιγμή για να τιμήσουμε τους γενναίους άνδρες και γυναίκες που διακινδύνεψαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τις αξίες μας, την ελευθερία μας και τη δημοκρατία μας.

Αυτή η επέτειος πρέπει να αφορά αυτούς που έκαναν την απόλυτη θυσία για τη χώρα μας.

Το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να επισκιαστούν οι εκδηλώσεις μνήμης από την πολιτική. Ενδιαφέρομαι βαθιά για τους βετεράνους και είχα την τιμή να εκπροσωπήσω το Ηνωμένο Βασίλειο σε διάφορες εκδηλώσεις στο Πόρτσμουθ και τη Γαλλία τις τελευταίες δύο ημέρες και να συναντήσω αυτούς που πολέμησαν τόσο γενναία.

Μετά την ολοκλήρωση της βρετανικής εκδήλωσης στη Νορμανδία, επέστρεψα πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατόπιν συλλογισμού, ήταν λάθος να μη μείνω περισσότερο στη Γαλλία – και ζητώ συγγνώμη», σημείωσε ο Σούνακ.