Μέχρι το Σάββατο 8 Ιουνίου έδωσε προθεσμία ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα, ειδάλλως θα παραιτηθεί από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Τα αιτήματα του Γκαντζ

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαντζ δήλωσε στις 18 Μαΐου, ότι την κυβέρνηση του θα αποχωρούσε, εάν ο Νετανιάχου, δεν εκπλήρωνε τους εξής έξι στόχους:

  1. την επιστροφή των ομήρων
  2. την κατάρριψη της Χαμάς και την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας
  3. την παρουσίαση μιας εναλλακτικής λύσης για τη λωρίδα της Γάζας
  4. την επιστροφή των κατοίκων του Βορρά στα σπίτια τους έως την 1η Σεπτεμβρίου και την αποκατάσταση του δυτικού Negev
  5. την προώθηση της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία
  6. την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου για την εθνική υπηρεσία στην οποία όλοι οι Ισραηλινοί υπηρετούν τη χώρα

Τι θα σημαίνει η αποχώρησή του από το Πολεμικό Συμβούλιο

Ο Γκαντζ -ένα από τα τρία μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου υπό τον Νετανιάχου με δικαίωμα ψήφου- έδωσε στον πρωθυπουργό το τελεσίγραφο τον περασμένο μήνα, προτρέποντάς τον να αναπτύξει ένα σχέδιο για την εύρεση μιας εναλλακτικής κυβέρνησης για τη Λωρίδα της Γάζας και να διευκολύνει την επιστροφή των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων. «Η επιλογή είναι στα χέρια σας», είπε τότε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

«Αν επιλέξετε τον δρόμο των φανατικών και οδηγήσετε ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο, θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Νετανιάχου. Ο Γκαντζ προσέθεσε ότι «θα στραφούμε στον λαό και θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση που μπορεί να φέρει μια πραγματική νίκη».

Σύμφωνα με την Washington Post, εάν ο Γκαντζ πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του να εγκαταλείψει το υπουργικό συμβούλιο του πολέμου και να αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση, θα προκαλούσε άλλο ένα πλήγμα στον Νετανιάχου καθώς απομονώνεται περαιτέρω στο Ισραήλ και όχι μόνο, εν μέσω ανησυχιών ότι διστάζει και σέρνει τον πόλεμο στη Γάζα για πολιτικό όφελος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1qhzq8ctgsp)

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time δήλωσε πρόσφατα είπε ότι υπάρχει «κάθε λόγος για τον κόσμο» να θεωρεί ότι ο Νετανιάχου παρέτεινε τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς.

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου μπορεί να επιβιώσει από την αποχώρηση του Γκαντς, αλλά θα μπορούσε να ωθήσει τον ταλαιπωρημένο πρωθυπουργό να στηριχθεί περισσότερο στην υποστήριξη της ακροδεξιάς του Ισραήλ, δήλωσε ο Σάλομ Λίπνερ, ειδικός σε ζητήματα Μέσης Ανατολής στο Ατλαντικό Συμβούλιο, μια αμερικανική δεξαμενής σκέψης.