Mεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οδήγησε στην απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς.

Οι τέσσερις όμηροι είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου από το Ισραήλ και έκτοτε κρατούνταν σε μυστικές τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας από δυνάμεις της Χαμάς. Μετά από συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών, οργανώθηκε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωσή τους. Αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει πως η χώρα του δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την είδηση να προκαλεί ενθουσιασμό και πανηγυρισμούς σε δρόμους της χώρας του.

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων ομήρων στη Νουσεϊράτ έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός. Στα πλάνα διακρίνεται η στιγμή της απογείωσης του ελικοπτέρου που μεταφέρει τους διασωθέντες ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για τους: Νόα Αργκαμάνι, 25 ετών, Αλμόγκ Μέιρ Ζον, 21 ετών, Αντρέι Κοζλόφ, 27 ετών και Σλόμι Ζιβ, 40 ετών. Και οι τέσσερις «είχαν απαχθεί» από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Νόβα, διευκρίνισε ο στρατός. Οι όμηροι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «διασώθηκαν» από δύο διαφορετικά σημεία στην καρδιά της Νουσέιρατ.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο News 12 μετέδωσε πλάνα, όπου εμφανίζεται η Αργκαμάνι να συναντά και πάλι τον πατέρα της, ενώ χαμογελάει και τον αγκαλιάζει. Όλοι οι όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι καλά στην υγεία τους.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε από το Παρίσι, μετά την απελευθέρωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταματήσουν να δουλεύουν μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι. «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε έως ότου επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους» τόνισε. «Χαιρετίζουμε τους τέσσερις ομήρους που απελευθερώθηκαν σήμερα» πρόσθεσε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, εξήρε σε ανακοίνωση “το έργο των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας που έφεραν εις πέρας αυτήν τη γενναία επιχείρηση”. Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη να επιτευχθεί η συμφωνία, η οποία βρίσκεται “επί του παρόντος στο τραπέζι” μεταξύ των μερών στη Γάζα, και περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

“Η συμφωνία αυτή έχει την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και την υποστήριξη χωρών σε όλο τον κόσμο”, συγκεκριμένα “των 16 χωρών των οποίων πολίτες κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς”, συνέχισε ο Τζέικ Σάλιβαν.