Πάνω από 10 εκατοµµύρια δολάρια κοστίζει το χαρτοφυλάκιο κρυπτονοµισµάτων του Ντόναλντ Τραµπ, καθώς την προηγούµενη εβδοµάδα το memecoin του, µε την ονοµασία MAGA, εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό.

Τα δεδοµένα αυτά έρχονται στο διευρυνόµενο κίνηµα υποστήριξης του πρώην προέδρου ενόψει των αµερικανικών εκλογών, µε τον ίδιο µάλιστα αλλά και κατ’ επέκταση τους Ρεπουµπλικανούς να υπεραµύνονται των bitcoins και των υπόλοιπων cryptos ευρύτερα, για τα οποία έχει δεσµευθεί ότι θα σταθεί υπέρµαχος απέναντι στους πολέµιούς τους. Κατά το παρελθόν, ο ίδιος χλεύαζε την κρυπτογράφηση, αλλά µετά το πέρας της προεδρίας του επένδυσε έντονα στα κρυπτονοµίσµατα, ενώ εκδόθηκαν συλλογές NFT µε χαρακτηριστικά του ιδίου.

Τώρα υπερασπιστής

Την περασµένη Τρίτη, η εταιρεία πληροφοριών blockchain Arkham γνωστοποίησε ότι το crypto-χαρτοφυλάκιο του Τραµπ έφτασε τα 10 εκατοµµύρια δολάρια, ενώ το υψηλό όλων των εποχών των $14,25 του memecoin αποτυπώνεται σε µία αύξηση κατά 65,5% από την περασµένη εβδοµάδα και τις τελευταίες υποστηρικτικές του δηλώσεις για τα κρυπτονοµίσµατα. Να σηµειωθεί ότι η διαπραγµάτευσή του άρχισε τον Αύγουστο του 2023 µε τιµή $0,015! Ο ίδιος είχε δηλώσει «πολύ θετικός και ανοιχτόµυαλος στις εταιρείες κρυπτονοµισµάτων και σε όλα τα πράγµατα που σχετίζονται µε αυτόν τον νέο και αναπτυσσόµενο κλάδο». Σύµφωνα µε την εταιρεία Arkham, πλέον ο 74χρονος κατέχει 579.290 µάρκες TRUMP, νόµισµα αξίας περίπου 6,79 εκατοµµυρίων δολαρίων.

Το crypto MAGA (τα αρχικά από το σύνθηµα του Αµερικανού προέδρου «Make America Great Again») τέθηκε σε κυκλοφορία τον Αύγουστο για δωρεά προς βετεράνους των ΗΠΑ και την προστασία των παιδιών, παρ’ ότι επίσηµα δεν συνδέεται ούτε υποστηρίζεται από τον ίδιο τον 74χρονο. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, 234,75 ETH (Ethereum) έχουν δωρηθεί σε βετεράνους των Ηνωµένων Πολιτειών και 204,5 ETH για την πρόληψη της εµπορίας παιδιών. Αυτήν την εβδομάδα, το MAGA σημείωσε μία ισχνή πτώση στα 14$.

Πολιτικά οφέλη

Ο Τραµπ φέρεται να αξιοποιεί τη συγκυρία και το «ρεύµα» του κόσµου προς τα κρυπτονοµίσµατα λόγω των αµερικανικών εκλογών, καθώς ενόψει της 5ης Νοεµβρίου βρίσκονται σε εξέχουσα θέση στην πολιτική ατζέντα. ∆ηµοκρατικοί και Ρεπουµπλικανοί επιδίδονται στο δικό τους µπρα ντε φερ στο ζήτηµα της ρύθµισής τους στις ΗΠΑ, µε τον πρώην πρόεδρο να κάνει γνωστό πως δέχεται δωρεές για την προεκλογική του εκστρατεία και σε cryptos, ενώ καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία διαδραµατίζει το λόµπι των κρυπτογραφήσεων που συγκεντρώνει δωρεές µέσω ΜΚΟ για υποψήφιους φιλικούς προς το bitcoin.

Υπενθυµίζεται ότι περίπου του 15% του πληθυσµού των ΗΠΑ κατέχει κρυπτονοµίσµατα και η επιχείρηση υπεράσπισης του νοµίσµατος από τους Ρεπουµπλικανούς θεωρείται ότι θα δηµιουργήσει περαιτέρω άνοιγµα στη δεξαµενή αυτών των ψηφοφόρων, αλλά και κατ’ επέκταση πολιτικά οφέλη στο οικονοµικό αυτό πεδίο. Χαρακτηριστικό παράδειγµα της νέας αυτής πολιτικής στάσης αποτελεί η εξ ολοκλήρου αντίρρησή του στη δηµιουργία ψηφιακού δολαρίου σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, «διαχέοντας» έτσι την υποστήριξή του στην κρυπτογράφηση και στα bitcoins. Τόσο ο Τραµπ όσο και οι Ρεπουµπλικανοί συνεχίζουν τα ανοίγµατα σε αυτό το κοµµάτι ψηφοφόρων.

Ταυτόχρονα, οι ∆ηµοκρατικοί, αντιλαµβανόµενοι το κενό που δηµιουργείται από πολέµιους του ζητήµατος -όπως η ∆ηµοκρατική γερουσιαστής Ελίζαµπεθ Γουόρεν-, αλλά και η δηµιουργία κουλτούρας υπέρ της κρυπτογράφησης στην αµερικανική κοινωνία, έφεραν προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο νοµοσχέδια για τα cryptos.

Μεγαλύτερες δεξαμενές ψηφοφόρων

Στον δρόμο προς τις εκλογές, η επιχείρηση εισχώρησης σε μεγαλύτερες δεξαμενές ψηφοφόρων για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στα κρυπτονομίσματα, αλλά επεκτάθηκε και στο TikTok σε μία κίνηση που βρέθηκε στο επίκεντρο του σχολιασμού, καθώς κατά την διάρκεια της προεδρίας του προσπάθησε να απαγορεύσει τη χρήσης της για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Όπως ο ίδιος έτσι και το κοινό του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης έβαλε «νερό στο κρασί του», καθώς μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη λειτουργίας του λογαριασμού του μέτρησε πάνω από 3 εκατομμύρια ακολούθους παγκοσμίως. Το βράδυ του Σαββάτου 2/6 και ξεκινώντας με τη φράση «Είναι τιμή μου» ο Τραμπ δημοσίευσε στον νεοσύστατο λογαριασμό του ένα βίντεο που τον απεικονίζει να χαιρετά χαμογελαστός τους οπαδούς σε έναν αγώνα πάλης που παρακολούθησε στο Νew Jersey. Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανικό λαό».

Η αλλαγή στάσης του Τραμπ έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, όπου πραγματοποιώντας μία σκληρή δήλωση εναντίον του Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε την άρνησή του στο ενδεχόμενο απαγόρευσης του μέσου, υπό το πρίσμα του νομοσχεδίου περί απαίτησης αποκοπής των δεσμών του με την μητρική του εταιρεία, την κινεζική ByteDance. Ο 77χρονος είχε δηλώσει ότι χωρίς την πλατφόρμα αυτή « θα ευημερήσει το Facebook, που είναι για εμένα ένας εχθρός του λαού, το ίδιο με άλλα ΜΜΕ».

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή