Ένα τελευταίας γενιάς ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-57 έπληξαν ουκρανικές δυνάμεις για πρώτη φορά σε μια αεροπορική βάση εντός της Ρωσίας, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου GUR, η οποία παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες, που, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επιβεβαιώνουν το πλήγμα.

Σε ανάρτηση στο Telegram η GUR δεν διευκρίνισε με ποιο τρόπο επλήγη το Su-57, ούτε από ποια μονάδα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Αναφέρει ότι το μαχητικό αεροσκάφος ήταν σταθμευμένο στην αεροπορική βάση Akhtubinsk, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 589 χιλιομέτρων από τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, μεταξύ των ουκρανικών και κατοχικών ρωσικών δυνάμεων.

Όπως επισήμανε η GUR: «Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι την 7η Ιουνίου, το Su-57 στεκόταν άθικτο και (την 8η Ιουνίου), υπήρχαν κρατήρες από την έκρηξη και χαρακτηριστικές κηλιδώσεις φωτιάς, που είχαν προκληθεί από καμένη επιφάνεια σε κοντινή απόσταση», με τα φωτογραφικά αυτά στιγμιότυπα να συνοδεύουν το μήνυμα.

Ένας δημοφιλής Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, που τάσσεται υπέρ του πολέμου, αυτοαποκαλείται Fighterbomber και επικεντρώνεται σε θέματα αεροπλοΐας, είπε ότι η αναφορά για το πλήγμα εναντίον του Su-57 είναι ορθή και ότι επλήγη από ένα drone. Πρόσθεσε ότι το μαχητικό αεροσκάφος επλήγη από θραύσματα και οι ζημιές που έχει υποστεί αξιολογούνται αυτήν τη στιγμή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το αεροσκάφος θα μπορούσε να επιδιορθωθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν το αεροσκάφος θεωρηθεί ότι δεν μπορεί να επισκευαστεί, θα είναι η πρώτη απώλεια στη μάχη ενός Su-57.

Τέλος, ο στρατιωτικός συντάκτης του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti Αλεξάντερ Χαρσένκο ανήρτησε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, στο οποίο δεν επιβεβαίωνε άμεσα το πλήγμα, ωστόσο κατέκρινε την απουσία υπόστεγου για την προστασία των στρατιωτικών αεροσκαφών.