Κορυφώνεται απόψε η εκλογική διαδικασία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι υποψήφιοι των ευρωεκλογών 2024 διεκδικούν 720 έδρες του ευρωκοινοβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες με την ψήφο τους θα αναδείξουν τη νέα ισορροπία δυνάμεων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκλογή ενός από τα σημαντικότερα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, αυτό του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του οργάνου που αποτελεί την καρδιά του μηχανισμού της ΕΕ και χαράσσει τους βασικούς προσανατολισμούς της Ένωσης.

Δείτε Live την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων σε όλη την Ευρώπη




Η πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει στις 9.15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του και των νέων πολιτικών συσχετισμών, βάσει exit polls.

Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των υποψηφίων για την Προεδρία της Επιτροπής, ενώ περίπου την ίδια ώρα αναμένεται η προβολή των «προσωρινών αποτελεσμάτων» λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα διαθέσιμα εθνικά επίσημα αποτελέσματα.

Η επόμενη μάχη

Με τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες των πολιτικών ομάδων για την αναζήτηση συμμαχιών.

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ή αντιευρωπαϊκών κομμάτων και ο φόβος της αποσταθεροποίησης εκ των έσω ενισχύεται. Ωστόσο είναι απίθανο οι δυνάμεις αυτές που είναι μεταξύ τους διχασμένες να καταφέρουν να διαλύσουν τον «μεγάλο συνασπισμό» των τριών πολιτικών ομάδων (δεξιοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι) εντός των οποίων σφυρηλατούνται συμβιβασμοί που καθιστούν δυνατή την επίτευξη μεγάλης πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι τρεις πολιτικές ομάδες που σχηματίζουν έναν άτυπο συνασπισμό στο ΕΚ: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι (Renew), αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά 390-404 από τις 720 έδρες της νέας Ευρωβουλής, δηλαδή μια άνετη πλειοψηφία, αρκετά πάνω από το ελάχιστο όριο των 361 ψήφων που χρειάζεται για να εκλεγεί ο/η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα μετά τις ευρωεκλογές
Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι το προοίμιο μιας πλήρους αναδιάταξης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024. Παραδοσιακά, τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι παρακάτω:

10 Ιουνίου

Σχηματισμός των πολιτικών ομάδων και των ηγεσιών τους

17 Ιουνίου

Άτυπη Σύνοδος ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και να κάνουν μια πρώτη συζήτηση για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ.

27-28 Ιουνίου

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο την επίτευξη συναίνεσης για το διορισμό προσώπων στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.

16-19 Ιουλίου

Συνεδριάζει η πρώτη Ολομέλεια της 10ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οι 720 νεοεκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα πρέπει να εκλέξουν τον/την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Αντιπροέδρους, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

22-25 Ιουλίου

Συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι κοινοβουλευτικές επιτροπές.

16-19 Σεπτεμβρίου - Εκλογή Προέδρου Επιτροπής (μη επιβεβαιωμένη)

Σημειώνεται πως οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι (Renew) θέλουν να προγραμματίσουν την ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της ολομέλειας 16-19 Ιουλίου, αντί να περιμένουν την Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Οκτώβριος, Νοέμβριος

Ακροάσεις των 26 Επιτρόπων που έχει προτείνει το κάθε κράτος μέλος.

1η Δεκεμβρίου

Αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

16-19 Δεκεμβρίου

Παρουσίαση του Σώματος των Επιτρόπων