Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης μετά την νίκη της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές.

«Δεν θα μπορέσω, λοιπόν, στο τέλος αυτής της ημέρας να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τα Ηλύσια.

«Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος ψηφίζοντας», πρόσθεσε.

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.


2024 European elections: President Macron dissolves French parliament • FRANCE 24 English

Ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνηση το αποτέλεσμα

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Μακρόν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα συνιστά ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

«Σήμερα πρέπει να αμφισβητήσουμε τους εαυτούς μας και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν μπορέσαμε να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Η αντίδραση της Λεπέν

«Οι Γάλλοι θα εκφραστούν σε λίγες εβδομάδες στις κάλπες, είμαστε έτοιμοι μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2022, θα είμαστε η νέα εναλλακτική για τη Γαλλία. Είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε των γαλλικών συμφερόντων, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την εκβιομηχάνιση της χώρας, να ξαναζήσει η Γαλλία. Το μήνυμα απευθύνεται και στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Βλέπουμε μια νέα μέρα για τους λαούς της Ευρώπης»

Συγκεκριμένα, την πρώτη θέση στις γαλλικές ευρωεκλογές καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, θα κινηθεί γύρω στο 32,4%.

Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%.

Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί προς τους Γάλλους πολίτες λίγο μετά την δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές.

Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμο.