Ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να στηρίξουν την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Επιτροπής.

«Περιμένω τώρα από τον Όλαφ Σολτς να καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει τη νικήτρια των εκλογών, δηλαδή την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», είπε ο Βέμπερ κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Και το ίδιο ισχύει για τον Εμανουέλ Μακρόν, ως πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά κυρίως ως τον ισχυρότερο πολιτικό στην οικογένεια των Φιλελευθέρων κομμάτων στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Αυτή είναι μια αμφισβητήσιμη δήλωση καθώς ο Μακρόν μετά την εκλογική συντριβή που υπέστη από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, διέλυσε το γαλλικό κοινοβούλιο.

Αν και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), του οποίου υποψήφια είναι η Φον ντερ Λάιεν, προβλέπεται να γίνει η μεγαλύτερη ενιαία ομάδα στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές με 186 έδρες, η εξασφάλιση όμως μιας δεύτερης θητείας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για τον σημερινό Πρόεδρο της Επιτροπής.

Η μη υποστήριξη της Φον ντερ Λάιεν θα απειλούσε τη σταθερότητα της ΕΕ, είπε ο Βέμπερ. «Οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε σε μεγάλη πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη και προειδοποιώ για αυτό. Γι' αυτό χρειαζόμαστε τώρα γρήγορα σαφήνεια από τα άλλα κόμματα».

Η Καταρίνα Μπάρλι, η επικεφαλής υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας ζήτησε με τη σειρά της διαβεβαιώσεις. «Είμαστε διαθέσιμοι για συνομιλίες… αλλά όπως είπα, απαιτούμε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν δεξιοί εξτρεμιστές στο πλοίο», είπε στο ZDF.