Τo Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τα κόμματα της ακροδεξιάς κυριάρχησαν στις σημερινές ευρωεκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Οι αριθμοί στο ευρωκοινοβούλιο


Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναμένεται να καταλάβει 186 έδρες στο νέο κοινοβούλιο δέκα περισσότερες από το 2019. Δεύτεροι με 133 έδρες αναμένονται οι Σοσιαλδημοκράτες, που χάνουν δέκα έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2029. Οι φιλελεύθεροι του Μακρόν (Renew Europe Now) εμφανίζουν σημαντική μείωση στα ποσοστά τους και αναμένεται να καταλάβουν 82 έδρες έναντι 102 το 2019.

Αντίθετα τα κόμματα της δεξιάς πτέρυγας του Κοινοβουλίου εμφανίζουν σημαντική αύξηση στα ποσοστά τους. Οι συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) στους οποίους ανήκει και το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι αναμένετε να συγκεντρώσουν 70 έδρες επτά περισσότερες από το 2019. Το ακροδεξιό Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) αναμένεται να καταλάβει 60 έδρες. Τέλος στους μεγάλους χαμένους των σημερινών εκλογών είναι και οι Πράσινοι που αναμένεται να λάβουν 53 έδρες, Δεκαοκτώ λιγότερες σε σχέση με το 2019.

Τεκτονικές αλλαγές


Στη Γαλλία το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κέρδισε με ποσοστό 32,4% ενώ το κόμμα του Μακρόν υποχώρησε στο 15,2% γεγονός που τον αναγκάστηκε να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει έκτακτες εκλογές.

Και στη Γερμανία όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον Όλαφ Σόλτς καθώς το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε 17 από τις 96 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνοντας τους Σοσιαλιστές του Σόλτς (SPD) στην Τρίτη θέση.

Στην Αυστρία το ακροδεξιό (FPO) κυριάρχησε κερδίζοντας έξι από τις 20 έδρες της χώρας ενώ και στην Ολλανδία το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς κέρδισε 7 έδρες.

Στο Βέλγιο την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο, μετά την ήττα του κόμματός του, των Φλαμανδών Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (Open Vld) στις ευρωεκλογές. «Αύριο θα παραιτηθώ από την πρωθυπουργία», ανακοίνωσε ο Ντε Κρο.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων, το Open Vld λαμβάνει ποσοστό 5,9% των ψήφων στις ομοσπονδιακές εκλογές. «Αλλά οι Φιλελεύθεροι είναι δυνατοί, θα επιστρέψουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Βέλγιο είχε τριπλές εκλογές, καθώς στήθηκαν κάλπες για να εκλέξουν οι Βέλγοι ομοσπονδιακή κυβέρνηση, περιφερειακές κυβερνήσεις, αλλά και ευρωβουλευτές.

Αυτές οι δεξιές τάσεις επιβεβαιώνονται και στην Ισπανία, όπου το Vox αναμένεται να αυξήσει την εκπροσώπησή του κατά δύο έως τρεις ευρωβουλευτές, ενώ οι νεοφερμένοι "The Party Is Over", που επίσης προσδιορίζονται ως ακροδεξιοί λαϊκιστές, θα κερδίσουν για πρώτη φορά δύο ή τρεις ευρωβουλευτές.

Τέλος στην Πολωνία το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας Ντοναλντ Τουσκ είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών με ποσοστό 38,2% και με 21 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.

Η δεξιά στροφή των ψηφοφόρων σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρώπη καθώς προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, η οικονομική κρίση κυριάρχησαν στην κρίση των ψηφοφόρων και καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα