Με το βλέμμα στραμμένο μάλλον στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστικό διάταγμα για το Μεταναστευτικό, που, όπως σχολιάζει και το CNN, είναι «βγαλμένο από το βιβλίο οδηγιών του Τραμπ».

*Διαβάστε εδώ: Λευκός Οίκος: ''Σιγή ιχθύος'' για το αν ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον

Το πρόβλημα της μετανάστευσης δείχνει να εξελίσσεται σε ένα από τα κεντρικά της προεκλογικής περιόδου και σε αυτό οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να έχουν το προβάδισμα. Γι’ αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει τη βάση του μετακινούμενος προς το Κέντρο, προς δυσαρέσκεια των προοδευτικών Δημοκρατικών.

Έτσι, αφού δεν μπόρεσε να περάσει αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο λόγω των αντιδράσεων των Ρεπουμπλικανών, που δεν το έκριναν αρκετά αυστηρό, αλλά και εσωκομματικών διαφωνιών, επέβαλε μέσω διατάγματος την αναστολή του δικαιώματος ασύλου για τους μετανάστες που διέρχονται παράνομα τα αμερικανικά σύνορα από το Μεξικό, όταν ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 2.500 ημερησίως για επτά συνεχόμενες ημέρες, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Το διάταγμα διευκολύνει επίσης τις απελάσεις στο Μεξικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Οι αναλυτές εστίασαν στο γεγονός ότι κάνει χρήση της εκτελεστικής του εξουσίας, πάντως, όπως είχε πράξει ο Τραμπ το 2017, με εκτελεστικό διάταγμα που έθετε τους μουσουλμάνους -κυρίως- αιτούντες βίζα σε διαδικασία πολύμηνων ελέγχων. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η κατάργηση των αντιμεταναστευτικών πολιτικών του Τραμπ ήταν μία από τις πιο εμβληματικές πολιτικές που είχε διαφημίσει ο τότε υποψήφιος Μπάιντεν, πριν έρθει στην εξουσία, στις εκλογές του 2020. Πράγματι, όταν εξελέγη, ανακάλεσε τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Τραμπ.


ΗΠΑ: Το Μεταναστευτικό ένα από τα καθοριστικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας

Πλέον, όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Μεταναστευτικό ενδέχεται να μετατραπεί σε ένα από τα καθοριστικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό είχε διαφανεί ήδη από τα γεγονότα του φετινού Ιανουαρίου, όταν η πολιτεία του Τέξας νομοθέτησε υπέρ του ορισμού ως «ποινικού αδικήματος της παράνομης εισόδου στο Τέξας από ξένη χώρα» με ποινή κάθειρξης έως και εικοσαετία, αλλά και από τις ταραχές που προκλήθηκαν στα σύνορα της πολιτείας. Ανακοινώνοντας το διάταγμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του πως εμποδίζουν κάθε μεταρρύθμιση για το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Ας λύσουμε το πρόβλημα», είπε, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως δεν «δαιμονοποιεί ποτέ» τους μετανάστες. Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, τα μέτρα θα βοηθήσουν «να αποκατασταθεί η τάξη στη διαδικασία» διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να τηρεί «όλες τις υποχρεώσεις της δυνάμει του Διεθνούς Δικαίου».

Οι αιτούντες άσυλο θα επιτρέπεται να εισέρχονται ξανά αφού ο αριθμός τους μειωθεί στο επίπεδο των 1.500 ανθρώπων την ημέρα. Πάντως το αντιμεταναστευτικό προεκλογικό πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται πιο σκληρό, προβλέποντας μεταξύ άλλων μαζικές απελάσεις. Η ανακοίνωση Μπάιντεν έγινε τη μεθεπόμενη ημέρα των εκλογών στο Μεξικό, στις οποίες επικράτησε η Κλαούδια Σέινμπαουμ, η πρώτη γυναίκα-αρχηγός του κράτους στη χώρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη το Μεξικό σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον απερχόμενο ομόλογό του, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, τονίζοντας τη διμερή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο ζήτημα της μετανάστευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CNBC, ένας περιορισμός στις μεταναστευτικές ροές μπορεί να μειώσει τη δυναμική της αγοράς εργασίας σε χειρωνακτικές δουλειές, από την άλλη όμως θα βοηθούσε στην αποκατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 8/06/2024