Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παλεύει να παραμείνει στο τιμόνι της Ε.Ε., με το κόμμα της, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να βρίσκεται σε καλό δρόμο, για να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες από οποιαδήποτε μεμονωμένη ομάδα στο Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμα: Η Φον ντερ Λάιεν πανηγυρίζει για τη νίκη του ΕΛΚ: "Κερδίσαμε τις ευρωπαϊκές εκλογές"

Την ώρα που η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πρώτες συζητήσεις για την επανεκλογή της έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) έθεσαν προϋποθέσεις για να στηρίξουν μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι  δήλωσε πως «είναι υπερβολικά νωρίς» για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το θέμα.

«Όποιος θέλει τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών δεν μπορεί ταυτόχρονα να υποστηρίζεται από ακροδεξιά κόμματα», δήλωσαν η αρχηγός του SPD, Σάσκια Έσκεν, και ο γενικός γραμματέας του, Κέβιν Κούνερτ. «Πρέπει να είναι σαφές ότι υπάρχει δημοκρατική συναίνεση, δηλαδή ότι δεν διαμορφώνουμε συναίνεση με δεξιούς λαϊκιστές ή φασίστες και μεταφασίστες», δήλωσε, από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωλίστας του SPD, Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1vuajd5lsp5)

Ο αρχηγός ωστόσο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φρίντριχ Μερτς, τόνισε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) «έχει καθήκον» να προτείνει και πάλι την κυρία Φον ντερ Λάιεν ως μέλος και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηρώντας την αρχή των «κορυφαίων υποψηφίων». Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ, έκανε λόγο για «πατριωτικό καθήκον» του Όλαφ Σολτς να υποστηρίξει μια Γερμανίδα για την ηγεσία της Επιτροπής.

Όρους για τη στήριξη της κυρίας Φον ντερ Λάιεν έθεσε και ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνον εφόσον η πολιτικός του CDU δεν συνεχίσει την πορεία των προηγούμενων ετών, αλλά υιοθετήσει το πρόγραμμα του κόμματός της, απορρίπτοντας την ανάληψη κοινού χρέους στην ΕΕ και τη γενική απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Το FDP, συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2%, κέρδισε χθες πέντε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.