Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (9/06) οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που έκαναν εκστρατεία με επίκεντρο τη μετανάστευση, την οικονομία και την κατάργηση των πράσινων πολιτικών, να είναι αυτά που κέρδισαν.

Τα κορυφαία ζητήματα που αποτέλεσαν το κριτήριο με το οποίο ψήφισαν οι Ευρωπαίοι πολίτες στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι το οικονομικό ζήτημα, η μετανάστευση και οι διεθνείς συγκρούσεις.

Στην πρώτη θέση των ζητημάτων που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, σύμφωνα με έρευνες, κατατάσσονται η βελτίωση της οικονομίας και η μείωση του πληθωρισμού. Σε δεύτερη θέση σύμφωνα με δημοσκόπηση 6.000 πολιτών στις πέντε μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες της ΕΕ (δηλάδη σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία συν τη Σουηδία) ακολουθούν οι διεθνείς συγκρούσεις, ο πόλεμος και η μετανάστευση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου, την ημέρα που ξεκίνησε η ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην πέμπτη θέση οι ερωτηθέντες κατέταξαν την κλιματική αλλαγή στη λίστα των θεμάτων που επηρέασαν την ψήφο τους, πίσω από τη «μείωση της ανισότητας» που κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Η κλιματική αλλαγή κατέλαβε την τρίτη θέση στη Σουηδία και την Ισπανία, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ξηρασίες χρόνων που έγιναν πιο έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόμματα των Πρασίνων της Ευρώπης ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων στις εκλογές της ΕΕ.

Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία, οι ψηφοφόροι ανέφεραν ότι η οικονομία αποτέλεσε το κριτήριο που καθόρισε την επιλογή τους. Το μεταναστευτικό ζήτημα ήρθε στη δεύτερη θέση στη Γαλλία, ενώ αντιθέτως ο πόλεμος ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό ζήτημα που καθόρισε την ψήφο των Ιταλών και των Ισπανών. 

Τέλος, οι Γερμανοί ερωτηθέντες ανέφεραν τη μετανάστευση και τους αιτούντες άσυλο ως την κύρια ανησυχία τους, με τους πολέμους και τις οικονομικές ανησυχίες να ακολουθούν.