Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στο Παντανάλ της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο τροπικό υγρότοπο στον κόσμο, που φιλοξενεί τζάγκουαρ, μυρμηγκοφάγους και ποτάμιες ενυδρίδες.

Σχεδόν 320.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί ως τώρα από τις πυρκαγιές στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο δο Σουλ, αναφέρει το BBC που επικαλείται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Brazil Wildfire: World Wildlife Foundation 'concerned' about fires in Pantanal | Climate Tracker


Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και η ξηρασία, καθώς φέτος οι βροχές ήταν λιγότερες από άλλες χρονιές.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί σε θέματα κλίματος η φετινή περίοδος πυρκαγιών έχει ξεκινήσει νωρίτερα και είναι πιο έντονη από άλλα έτη. Ως τις αρχές Ιουνίου οι πυρκαγιές ήταν δεκαπλάσιες από πέρυσι την ίδια περίοδο, δηλαδή 1.315 από 127 πέρυσι.

Η αύξηση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η πλέον επικίνδυνη περίοδος για τις πυρκαγιές δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τον Ιούλιο, ενώ η περίοδος της ξηρασίας είναι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Στο Παντανάλ οι φωτιές είναι ήδη περισσότερες από το 2020, την χειρότερη χρονιά στην ιστορία κατά την οποία κάηκε το 30% της περιοχής.