Αρχικά έπρεπε να ξεκουραστούν µετά την επίπονη προεκλογική εκστρατεία και τη µεγάλη εκλογική νύχτα. Πλέον, όµως, στο επιτελείο της Φον ντερ Λάιεν άρχισαν τις επαφές µε επικεφαλής κυβερνήσεων προκειµένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη για µια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν.

Στο ΕΛΚ ανήκουν 12 από τους 27 πρωθυπουργούς, πλην όµως κανείς από τις τέσσερις µεγάλες χώρες: Γερµανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Τουσκ και Μητσοτάκης θεωρούνται οι ηγέτες µε το µεγαλύτερο εκτόπισµα που θα µπορούσαν να «σηκώσουν» την υποψηφιότητά της.

Στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου - των 361 από τους 720 ευρωβουλευτές. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα αύξησε τις έδρες του κατά 9, σε 185.


Συνολικά η πολιτική συµµαχία του «Ουράνιου τόξου», που τη στήριξε στο προηγούµενο Ευρωκοινοβούλιο, βγήκε λαβωµένη, εξαιτίας της µεγάλης υποχώρησης του φιλελεύθερου Renew (από 102 έλαβε 79 έδρες). Οι Σοσιαλδηµοκράτες, αντιθέτως, διατήρησαν τις δυνάµεις τους (137 από 139 έδρες). Έτσι το άθροισµα των τριών περιορίστηκε από 417 σε 401 έδρες.

Το πρόβληµα για τη Φον ντερ Λάιεν είναι ότι και στις τρεις ευρωοµάδες υπάρχουν ευρωβουλευτές που δεν πρόκειται να τη στηρίξουν - σύµφωνα µε το Politico τουλάχιστον ένας στους δέκα ευρωβουλευτές καθεµίας. Ως αποτέλεσµα η πλειοψηφία γίνεται οριακή και µπορεί ακόµα και να χαθεί.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1wh6a81kqbl)

Η λύση Μέτσολα

Στελέχη του ΕΛΚ φέρονται να διακινούν ήδη ως εναλλακτική λύση το όνοµα της Ροµπέρτα Μέτσολα, που κρίνεται επιτυχηµένη στον ρόλο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και δεν έχει τις αντιπάθειες που υπάρχουν για τη Φον ντερ Λάιεν.

Μια λύση θα µπορούσαν να είναι οι Πράσινοι, που όµως βγήκαν «λαβωµένοι» από τις ευρωεκλογές (υποχώρησαν στις 52 από 71 έδρες) και η ατζέντα τους βρίσκει αντίθετα αρκετά µέλη του ΕΛΚ. Η εναλλακτική βρίσκεται στα κόµµατα δεξιά του ΕΛΚ, τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθµιστές (73 από 69 έδρες) και την Ταυτότητα και ∆ηµοκρατία (58 από 49 έδρες). 


Φρένο από Μελόνι

 Η Τζόρτζια Μελόνι, διακεκριµένο στέλεχος των πρώτων, δήλωσε το βράδυ των εκλογών ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να ληφθεί απόφαση για µια δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν. Πλην όµως Σοσιαλδηµοκράτες και Φιλελεύθεροι έχουν θέσει ως όρο για τη συνεργασία να µη συµµετέχουν δυνάµεις δεξιότερά του ΕΛΚ. Η Φον ντερ Λάιεν δείχνει να συµφωνεί, δηλώνοντας το βράδυ των εκλογών ότι «νίκησαν το Κέντρο και η σταθερότητα».

Όλα αναµένεται να ξεκαθαρίσουν στις επαφές των επόµενων εβδοµάδων, αρχής γενοµένης την Πέµπτη, στη σύνοδο των G7 στην Ιταλία. Θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του µήνα, οπότε και θα ενταθούν οι διαπραγµατεύσεις, εν όψει της Συνόδου του Ιουλίου, όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις.


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή