Μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και εκτοξεύσεων μάζας έχουν παρατηρηθεί στον Άρη, παρέχοντας στους ερευνητές θέα από ένα «αρειανό σέλας», ανέφερε η NASA σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Τα επίπεδα δραστηριότητας του ήλιου αυξάνονται και μειώνονται κατά τη διάρκεια 11ετών κύκλων, με την κορύφωση ενός ηλιακού μέγιστου να συμβαίνει τώρα και να προκαλεί αύξηση του συναρπαστικού διαστημικού καιρού, δήλωσε στο Newsweek προηγουμένως ο διευθυντής έργου του Κέντρου Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού (SWPC) Bryan Brasher.

Στην κορύφωση ενός ηλιακού μέγιστου, ο ήλιος εκτοξεύει συχνότερα στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CME), οι οποίες είναι μαζικές εκτοξεύσεις μαγνητισμένου πλάσματος από την εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, που ονομάζεται στέμμα, δήλωσε ο Brasher. Αυτές οι CMEs προκαλούν έξαρση των γεωμαγνητικών καταιγίδων και των ηλιακών εκλάμψεων, καθώς και «δημιουργούν θεαματικά σέλας», είπε.

Το αποτέλεσμα μιας τεράστιας ηλιακής καταιγίδας

Τον Μάιο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες απόλαυσαν τη σπάνια και εκθαμβωτική εμφάνιση του βόρειου σέλας, το οποίο φώτισε τον ουρανό για περίπου δύο εβδομάδες ως αποτέλεσμα μιας τεράστιας ηλιακής καταιγίδας.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, τα εργαλεία της NASA στον Άρη έδωσαν στους ερευνητές και τους επιστήμονες θέα αξιοσημείωτης ηλιακής δραστηριότητας, ανέφερε η ομοσπονδιακή υπηρεσία, σημειώνοντας ότι μια ηλιακή έκλαμψη της 20ής Μαΐου ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.