Ο δημοφιλής παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ, που έχασε τη ζωή του στη Σύμη, σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις δήλωνε ότι επιθυμούσε να προσέχει την υγεία του καθώς δεν ήθελε να φύγει «νωρίς» από τη ζωή, όπως είχε συμβεί με τον πατέρα του, ο οποίος είχε πεθάνει σε ηλικία 74 ετών. 

Μιλώντας πριν από λίγο καιρό είχε πει πως ο πατέρας του Μπιλ δεν έζησε «να δει τα εγγόνια του να μεγαλώνουν». «Σκέφτηκα ότι αυτός δεν είναι ένας δρόμος που θέλω να ακολουθήσω», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Ο Μάικλ Μόσλεϊ είχε εξηγήσει ότι ο πατέρας του, τραπεζίτης, μετά τα 50 του εμφάνισε διαβήτη, όπως και ο ίδιος. «Ο μπαμπάς μου όταν συνταξιοδοτήθηκε βασικά καθόταν στον καναπέ και έβλεπε αθλητικά και αυτό ήταν πολύ κακό για εκείνον», είχε πει στην Telegraph ο Μόσλεϊ.

Σε μία από τις εμπνευστικές στήλες του στην Daily Mail ο Μόσλεϊ ο οποίος θεωρούνταν ως γκουρού της υγείας εξήγησε με λεπτομέρεια πως τα τελευταία χρόνια του πατέρα του «καταστράφηκαν» από επεμβατικό χειρουργείο αφαίρεσης προστάτη, αφότου σε μία εξέταση αίματος διαπιστώθηκαν αυξημένα επίπεδα PSA. «Στην πραγματικότητα πέθανε από άσχετη καρδιακή ανεπάρκεια αρκετά χρόνια μετά την εγχείρηση», είχε γράψει ο δρ Μόσλεϊ σε ένα άρθρο το οποίο αναπαρήγαγε και η Daily Mail.

Αποφασισμένος να μάθει από την απώλεια του πατέρα του και μετά τη δική του διάγνωση με διαβήτη τύπου 2 το 2012, είχε αλλάξει τη διατροφή του, επιτυγχάνοντας τόσο να νικήσει την ασθένεια αλλά και να εμπνεύσει αμέτρητους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του με το πρόγραμμα διατροφής 5:2.

Εξηγώντας πώς τον ώθησε να δημιουργήσει αυτό που πιθανά είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά του, ο Μόσλεϊ είπε: «Όταν ο γιατρός μου μού είπε ότι πρέπει να ξεκινήσω φαρμακευτική αγωγή, δεν έπρεπε να είναι σοκ, γιατί ο πατέρας μου εμφάνισε διαβήτη περίπου στην ίδια ηλικία».

«Και μετά πέθανε. Δεν θα έπρεπε να σοκαριστώ, αλλά σοκαρίστηκα, είχα δει τι είχε συμβεί στον πατέρα μου», είχε πει στην εφημερίδα. «Ήταν 74 ετών όταν πέθανε, που είναι νέος με τα σημερινά δεδομένα. Δεν είδε τα εγγόνια του να μεγαλώνουν. Σκέφτηκα ότι αυτός δεν είναι ένας δρόμος που θέλω να ακολουθήσω», είχε προσθέσει. Έχοντας επηρεαστεί από την πρόωρη απώλεια του πατέρα του, ο δρ Μόσλεϊ αρνούνταν να σκεφτεί τη συνταξιοδότηση. «Είμαι 67 και πολλοί φίλοι μου έχουν συνταξιοδοτηθεί», είχε δηλώσει.

Παράλληλα, ο Μόσλεϊ έλεγε ότι ούτε εκείνος ούτε η σύζυγός του των σχεδόν 40 χρόνων και συχνά συνεργάτης του, δρ Κλερ Μπέιλι Μόσλεϊ, είχαν πρόθεση να σταματήσουν να δουλεύουν λέγοντας «γιατί να παραιτηθείς;».

«Ειμαι χαρούμενος που συνεχίζω να γράφω και να δίνω ομιλία και να κάνω τηλεόραση και podcasts». έλεγε και εξηγούσε ότι το γεγονός ότι είχε φίλους γιατρούς και ένας από τους γιους του ήταν επίσης γιατρός τον βοηθούσε να έχει επαφή με τις τελευταίες έρευνες για την υγεία.

«Οι άνδρες είναι πολύ καλοί στο να αναπτύσσουν σχέσεις, συνολικά και όταν συνταξιοδοτούνται, συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν φίλους», είχε πει μεταξύ άλλων, δικαιολογώντας την ανάγκη του να παραμείνει ενεργός στην εργασία του. «Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν τα οφέλη τού να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, να συναντιέσαι με φίλους, τέτοια πράγματα», είχε συμπληρώσει.