Ότι θα σεβαστεί την απόφαση των ενόρκων να κρίνουν τον γιο του ένοχο για εγκλήματα με όπλα, ύστερα από μια δίκη που διήρκεσε μία εβδομάδα και έφερε μια ταραχώδη περίοδο για την οικογένεια, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Το 12μελές δικαστήριο έκρινε τον 54χρονο Χάντερ Μπάιντεν ένοχο ότι είπε ψέματα για τη χρήση ναρκωτικών σε ένα έντυπο, ενώ αγόρασε ένα όπλο το 2018. Αντιμετωπίζει πιθανή ποινή φυλάκισης μετά την ετυμηγορία, η οποία αποτελεί την πρώτη ποινική δίωξη παιδιού ενός εν ενεργεία προέδρου.

Η καταδίκη του και για τις τρεις κατηγορίες κακουργημάτων έρχεται καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο και λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο εκλογικός αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε ο ίδιος για έγκλημα στη Νέα Υόρκη.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xd7qa88wlt)


Τζο Μπάιντεν: Απέκλεισε το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στον γιο του

Ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν παρευρέθη στη δίκη στο Ντέλαγουερ, πολλά μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κυρίας Τζιλ Μπάιντεν, το έκαναν τακτικά. Η σύζυγος, η αδερφή και ο θείος του Χάντερ Μπάιντεν ήταν όλοι παρόντες κατά καιρούς για να τον υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν πέταξε στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ μετά την ετυμηγορία, όπου χαιρέτησε και αγκάλιασε τον γιο του στην άσφαλτο.

«Είμαι πρόεδρος, αλλά είμαι και μπαμπάς. Η Τζιλ κι εγώ αγαπάμε τον γιο μας και είμαστε τόσο περήφανοι για τον άνθρωπο που είναι σήμερα», είπε. Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι «θα αποδεχτεί την έκβαση αυτής της υπόθεσης και… θα συνεχίσει να σέβεται τη δικαστική διαδικασία, καθώς ο Χάντερ εξετάζει την προσφυγή».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν απέκλεισε νωρίτερα το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στον γιο του, η δίκη του οποίου «φώτισε» ντροπιαστικές λεπτομέρειες, καθώς οι εισαγγελείς προσπάθησαν να δείξουν ότι χρησιμοποιούσε κρακ τη στιγμή που αγόρασε το όπλο.

Οι ένορκοι άκουσαν την πρώην σύζυγό του, Καθλίν Μπαλ, και μια πρώην φίλη του, η οποία περιέγραψε συχνή υπερκατανάλωση ναρκωτικών που επηρέαζε τους φίλους και την οικογένειά του. Υπάρχουν μηνύματα κειμένου που περιγράφουν λεπτομερώς τον εθισμό του και φωτογραφίες που δείχνουν τον Χάντερ Μπάιντεν ημίγυμνο παρουσιάστηκαν επίσης στο δικαστήριο.


Οι πολιτικές αντιδράσεις

Η ετυμηγορία την Τρίτη προκάλεσε άμεση πολιτική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, που έχουν περάσει χρόνια ερευνώντας τη συμπεριφορά και τους επιχειρηματικούς δεσμούς του Χάντερ Μπάιντεν. Ο Τζέιμς Κόμερ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι σηματοδότησε ένα «βήμα προς τη λογοδοσία», αλλά πρόσθεσε ότι «όλοι όσοι εμπλέκονται» σε αυτό που αποκάλεσε «σχήματα διαφθοράς και επιρροής του Μπάιντεν» πρέπει να ερευνηθούν.

Μια δήλωση από την εκστρατεία του Τραμπ, εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι η δίκη «δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απόσπαση της προσοχής από τα πραγματικά εγκλήματα της οικογένειας του εγκλήματος Μπάιντεν». Ο πρώην πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει συχνά αυτή την περιγραφή της οικογένειας στην προεκλογική εκστρατεία, αναφερόμενος σε ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά που έγιναν εναντίον του προέδρου και του γιου του από Ρεπουμπλικανούς.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους τους για υποκρισία και επαίνεσαν το σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ. «Συγκρίνετε και αντιπαραβάλλετε τη διαφορά στην αντίδραση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών», είπε ο Δημοκρατικός Τζέιμι Ράσκιν από το Μέριλαντ σε μια ακρόαση.

Αναφερόμενος στην ποινική καταδίκη του Τραμπ, είπε: «Οι Ρεπουμπλικανοί επιτίθενται σε ολόκληρο το σύστημα δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου γιατί δεν τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο βγήκε μια υπόθεση, ενώ ο γιος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών διώκεται και δεν ακούω ούτε έναν Δημοκρατικό να κλαίει».