Ο Γκιγιόμ Μερίς, ένας κωμικός που εργαζόταν στο δημόσιο μέσο ενημέρωσης ''Radio France'' απολύθηκε για αμφιλεγόμενα και επιθετικά σχόλια, που έκανε κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταγγέλλοντας σήμερα σε αυτήν την απόφαση μια «ιδεολογική νίκη» της «ακροδεξιάς».

Τα αμφιλεγόμενα σχόλια

Η αρχή είχε γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ο Μέρις, φιγούρα στη σατιρική εκπομπή «Le grand Dimanche soir», ξεκίνησε να κάνει αμφιλεγόμενα σχόλια για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τα οποία και επανέλαβε στα τέλη Απριλίου.

Συγκεκριμένα, τον συνέκρινε με ένα «είδος ναζιστή αλλά χωρίς ακροποσθία», σχόλιο που πυροδότησε κατηγορίες για αντισημιτισμό και μια καταγγελία, που έκλεισε χωρίς νομικές επιπτώσεις. Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή οπτικοακουστικών μέσων Arcom επέβαλε στο Radio France μια προειδοποίηση.

Η απάντηση στην απόλυσή του

«Θα γελούσαμε ευχαρίστως αν η ιστορία σταματούσε στην προσωπική μου περίπτωση. Αλλά το σχέδιο είναι παγκόσμιο», έγραψε ο κωμικός, σε τόνο που δείχνει την αριστερή πολιτική του τοποθέτηση σε μια επιστολή "προς τη France Inter", τον πρώην ραδιοφωνικό σταθμό του, που ανήρτησε μία ημέρα μετά την απόλυσή του για «σοβαρό παράπτωμα».

gigiom_
Ο κωμικός, Γκιγιόμ Μερίς

Όπως τόνισε ο κωμικός: «Οι "φιλελεύθεροι" βρίσκονται στη διαδικασία να παραδώσουν το κλειδί της χώρας στην ακροδεξιά, προσφέροντάς της, σήμερα, μια ακόμη ιδεολογική νίκη».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις Ευρωεκλογές, στις οποίες νικητής στη Γαλλία βγήκε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN), ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αποφασίζοντας να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση.


«Δεν είχε αφήσει άλλη επιλογή»

Από την άλλη πλευρά, σε email προς τους εργαζομένους, η πρόεδρος του Radio France, Σιμπίλ Βέιγ, υποστήριξε ότι ο κωμικός «δεν είχε αφήσει άλλη επιλογή» στον εργοδότη του από το να τον απολύσει.

«Επαναλαμβάνοντας τελικά τα σχόλιά του σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδο τον Απρίλιο, ο Μερίς αγνόησε την προειδοποίηση της Arcom και ο εισαγγελέας» έθεσε στο αρχείο την υπόθεση, υποστήριξε ο ίδιος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί αρθρογράφοι της εκπομπής ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον Γκιγιόμ Μερίς.