Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το Μπουένος Άιρες, καθώς διαδηλωτές συγκρούστηκαν βίαια με αστυνομικές δυνάμεις την ώρα που η Γερουσία ενέκρινε οριακά το αμφιλεγόμενο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Χαβιέρ Μιλέι.

Οι διαδηλωτές, που αντιτίθενται στα μέτρα, ισχυρίζονται ότι θα πλήξουν εκατομμύρια Αργεντίνους. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, πέταξαν βόμβες βενζίνης και πέτρες, ενώ έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Το σύνθημα «Η χώρα δεν πωλείται» ακουγόταν δυνατά από τους διαδηλωτές, ενώ ένα πανό έγραφε: «Πώς μπορεί ένας αρχηγός κράτους να μισεί το κράτος;».

Συγκρούσεις έξω από το Κογκρέσο

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Κογκρέσο, διασπώντας φράχτες και πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με ψεκασμό σπρέι πιπεριού. Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη 15 ατόμων.

Σύμφωνα με παρατηρητές και βουλευτές της αντιπολίτευσης, δεκάδες διαδηλωτές και ορισμένοι βουλευτές χρειάστηκε να λάβουν ιατρική φροντίδα. Πηγές από το AFP αναφέρουν ότι τουλάχιστον πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν στο πλήθος νοσηλεύτηκαν, ενώ οι αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Protesters clash with police outside Argentina Congress as Milei reform bill goes to senate

Το αμφιλεγόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων

Το πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Χαβιέρ Μιλέι έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα, με τους επικριτές του να υποστηρίζουν ότι τα μέτρα θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Ο Μιλέι, ωστόσο, επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Για τρομοκράτες μιλά ο Μιλέι

Κι ενώ πολλοί στην Αργεντινοί εκφράζουν δυσφορία για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί ο πρόεδρος, το γραφείο του Χαβιέρ Μιλέι εξέδωσε ανακοίνωση ευχαριστώντας τις δυνάμεις ασφαλείας.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγο για «τρομοκράτες», που προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα.

ARGENTINA | Protestas en Buenos Aires contra la ley de bases vistas con un drone | EL PAÍS

Οι μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της παραπαίουσας οικονομίας της χώρας, περιλαμβάνουν την κήρυξη κατάστασης οικονομικής έκτακτης ανάγκης, την περικοπή των συντάξεων και την αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων, σε μια περίοδο που ο ετήσιος πληθωρισμός προσεγγίζει το 300% και πάνω από τους μισούς Αργεντίνους να ζουν πλέον σε συνθήκες φτώχειας.

Απέναντι στα μέτρα ακραίας λιτότητας βρίσκονται τα αριστερά πολιτικά κόμματα, τα εργατικά συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις.

Το νομοσχέδιο είχε αρχικά ισοψηφήσει στη Γερουσία, κάτι που «έσπασε» με την ψήφο της αντιπροέδρου του σώματος, που υποστήριξε ότι υπερψηφίζει τα μέτρα για τους Αργεντίνους «που υποφέρουν, που περιμένουν, που δεν θέλουν να δουν τα παιδιά τους να εγκαταλείπουν τη χώρα».

Το νομοσχέδιο των 328 άρθρων θα εξεταστεί τώρα σημείο προς σημείο πριν από την αναμενόμενη πλήρη έγκρισή του την Πέμπτη. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κάτω Βουλή για το τελικό πράσινο φως.

Ο ακροδεξιός και αναρχοφιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής ανέλαβε την εξουσία το 2023, έχοντας ορκιστεί να κόψει με αλυσοπρίονο τις δημόσιες δαπάνες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε εμφανίσει ένα αλυσοπρίονο, θέλοντας να δείξει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στο οικονομικό του σχέδιο.

Έκτοτε μείωσε το υπουργικό συμβούλιο στο μισό, μείωσε κατά 50.000 τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο, ανέστειλε νέες συμβάσεις δημοσίων έργων και αφαίρεσε τις επιδοτήσεις καυσίμων και μεταφορών.