Συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα έχει σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι.

Ειδικότερα, στον «χαρτοφύλακά» του ο πρόεδρος της Αργεντινής, κατά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ (στο περιθώριο της συνόδου του G7 στην Ιταλία), θα έχει την ψήφιση νέου πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων από τη Γερουσία της Αργεντινής, αν και το γεγονός αυτό έφερε εξαιρετικά βίαιες διαδηλώσεις στο Μπουένος Άιρες. Μία μέρα νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα ανανέωσε δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα στο πλαίσιο της ζωτικής σημασίας γραμμής ανταλλαγής νομισμάτων.

Διαβάστε ακόμα: Αργεντινή: Βίαιες συγκρούσεις στο Μπουένος Άιρες για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Χαβιέρ Μιλέι

Στη συνέχεια, χθες (13.06.24) το απόγευμα, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος ύψους 44 δισ. δολαρίων της Αργεντινής, ξεκλειδώνοντας άλλη μια εκταμίευση περίπου 800 εκατ. δολαρίων, ενώ τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι οι μηνιαίες τιμές αυξάνονται με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Τα κρατικά ομόλογα της Αργεντινής σε δολάρια αυξήθηκαν τουλάχιστον ένα σεντ σε όλη την καμπύλη

Τα κρατικά ομόλογα της Αργεντινής σε δολάρια αυξήθηκαν τουλάχιστον ένα σεντ σε όλη την καμπύλη, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στο χρέος των αναδυόμενων αγορών.

Αυτό θα πρέπει να δώσει αυτοπεποίθηση στον Μιλέι, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής τoυ G7 στην Ιταλία. Στόχος του είναι να ξεκινήσει συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα με νέα κεφάλαια που θα αντικαταστήσουν το σχέδιο των 43 δισ. δολαρίων που είχε θέσει σε εφαρμογή ο προκάτοχός του.

«Οι θετικές εξελίξεις θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για ομαλότερες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος η Κέζια ΜακΚιτζ (Kezia McKeague), διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων McLarty Associates με έδρα την Ουάσινγκτον. «Αν και η όρεξη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα μένει να φανεί».

Αυτό που την περασμένη εβδομάδα φάνηκε να είναι ένα ακατάστατο ταξίδι στο εξωτερικό γεμάτο στάσεις και ξεκινήματα, τώρα διαμορφώνεται ως μια ηχηρή επιτυχία για τον Μιλέι, ο οποίος παρέμεινε στο Μπουένος Άιρες μέχρι τις 3 π.μ. περίπου το πρωί της Πέμπτης, απογειώνοντας το αεροπλάνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

«Πρόκειται για μια αναμφισβήτητη επιτυχία της κυβέρνησης», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος ο Αλεχάντρο Κάτερμπεργκ, διευθυντής της κορυφαίας εταιρείας δημοσκοπήσεων της Αργεντινής Poliarquia.

Στην Ευρώπη, ο Μιλέι θα αγκαλιαστεί από τους ακροδεξιούς συμμάχους του, οι οποίοι νίκησαν την Αριστερά στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της οικοδέσποινας της G-7 Τζόρτζια Μελόνι, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg. Θα συναντηθεί επίσης με τον αποδυναμωμένο Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Και ο Αργεντινός ηγέτης θα μπορούσε να βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Αν και οι γειτονικοί αρχηγοί κρατών δεν θα έχουν επίσημη διμερή συνάντηση, θα είναι η πρώτη τους προσωπική συνάντηση μετά την αποχή του Βραζιλιάνου αριστερού από την ορκωμοσία του Μιλέι τον Δεκέμβριο, αφού χλευάστηκε ως κομμουνιστής κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας της Αργεντινής.

Αν και το κόμμα του Μιλέι κατέχει μόλις 7 από τις 72 έδρες στην άνω βουλή, η κυβέρνησή του κατάφερε να κερδίσει την έγκριση των γερουσιαστών για το σαρωτικό νομοσχέδιο απορρύθμισης, καθώς και για το μεγαλύτερο μέρος του συνοδευτικού δημοσιονομικού πακέτου. Ενώ οι προτάσεις για τη φορολογία εισοδήματος και περιουσίας απορρίφθηκαν σε ψηφοφορία ανά κεφάλαιο, θα μπορούσαν ακόμη να διασωθούν σε μια ψηφοφορία στην κάτω βουλή που αναμένεται να διεξαχθεί στο τέλος του μήνα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1zfgdjd8gh5)

Συνολικά, οι μεταρρυθμίσεις του Μιλέι πρόκειται να προσελκύσουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή, να χαλαρώσουν την άκαμπτη εργατική νομοθεσία της και να επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση πολλών κρατικών επιχειρήσεων, ώστε να βοηθήσουν να επανέλθει η επιρρεπής στην κρίση χώρα της Νότιας Αμερικής σε τροχιά ευημερίας. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων έσπευσαν να επαινέσουν τη νομοθετική νίκη.

«Είναι σαφές ότι αυτή η νομοθεσία θα βοηθήσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας», δήλωσε ο Μάρκος Μπουλγκερόνι, διευθύνων σύμβουλος της Pan American Energy Group και ένας από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Αργεντινής, στους συναδέλφους του την Πέμπτη σε επενδυτικό συνέδριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ένα μέτρο στο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του Μιλέι, γνωστό στα ισπανικά με το ακρωνύμιο RIGI, προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για ξένες επενδύσεις. Βετεράνοι επιχειρηματίες τόνισαν τη σημασία του, καθώς τα νομοσχέδια πλησιάζουν στη γραμμή τερματισμού.

«Το νομοσχέδιο είχε δημιουργήσει προσδοκίες ακόμη και σε ανθρώπους που δεν γνώριζαν το κείμενο. Την επόμενη ημέρα, με την έγκριση του νομοσχεδίου, πολύ περισσότεροι άνθρωποι που ήταν σε κατάσταση αναμονής θα κινηθούν για να εντοπίσουν τις ευκαιρίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην ίδια εκδήλωση ο Xoσέ Λουίς Μαντσάνο (Jose Luis Manzano), πρόεδρος της Integra Capital SA.