Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Euro2024 στη Γερμανία υπό τον φόβο των χούλιγκαν, αλλά και μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης.

Η Γερμανία πρόκειται να αναλάβει μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση ασφαλείας για το τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2024 που ξεκινά σήμερα με την αναμέτρηση της Γερμανίας με τη Σκωτία στο Μόναχο στην Allianz Arena, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) και ως εκ τούτου, η χώρα κινητοποιεί τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη από την ίδρυση της ομοσπονδιακής αστυνομίας το 1951, μετέδωσαν τα γερμανικά ΜΜΕ.



22.000 αστυνομικοί «επί ποδός» 

Το Euro 2024 θα διεξαχθεί σε δέκα διαφορετικές γερμανικές πόλεις. Τέσσερις από αυτές βρίσκονται στην πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή Ρήνου-Ρουρ, γνωστή για τις εξαιρετικές σιδηροδρομικές συνδέσεις της με τις γειτονικές χώρες, γεγονός που θα διευκολύνει τους φιλάθλους άλλων χωρών.

Περίπου 22.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται καθημερινά «επί ποδός», με τη γερμανική αστυνομία να λαμβάνει επίσης τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων και από άλλες χώρες. Περίπου 350 αστυνομικοί από 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας, θα συνεργαστούν με τους Γερμανούς συναδέλφους τους για να διασφαλίσουν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού τουρνουά της Ευρώπης.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ δήλωσε ότι η χώρα έχει προετοιμαστεί για μια σειρά προβλημάτων, «από την απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας μέχρι τους χούλιγκαν και άλλους βίαιους εγκληματίες καθώς και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».



Φόβοι για χούλιγκαν

«Η αστυνομία θα έχει ισχυρή παρουσία οπουδήποτε κινείται μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Αυτό θα είναι μια μεγάλη προσπάθεια, όπως είπα και προηγουμένως, αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το τουρνουά».

Όπως αναφέρει το Euronews, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αναζωπύρωση της ποδοσφαιρικής βίας σε όλη την Ευρώπη, με ιδιαίτερα ανησυχητικά περιστατικά στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Γαλλία. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανές συγκρούσεις, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκπαιδευτική άσκηση στο χωριό Stützerbach της κεντρικής Γερμανίας, με εκατοντάδες αστυνομικούς να εξασκούνται στην αντίδραση σε ένα σενάριο προσημείωσης σύγκρουσης με βίαιους οπαδούς.

Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου 200 εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί που ενεργούσαν ως χούλιγκαν και η τοπική αστυνομία του κρατιδίου κάλεσε ενισχύσεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας καθώς η κατάσταση κλιμακωνόταν. Η άσκηση αυτή είχε ως στόχο να προετοιμάσει τους αστυνομικούς για τα ενδεχόμενα επεισόδια.

Vor Olympia 2024: Anti-Terror-Übung bei der französischen und spanischen Polizei


Αγώνες «υψηλού κινδύνου»

Ο αγώνας της Κυριακής μεταξύ Αγγλίας και Σερβίας στο Γκελζενκίρχεν έχει ήδη χαρακτηριστεί από την UEFA ως «υψηλού κινδύνου».

Για να περιοριστεί η πιθανή βία, οι οπαδοί θα μπορούν να πίνουν μόνο μπύρα με μικρή περιεκτικότητά σε αλκοόλ έξω από το γήπεδο, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ θα απαγορεύεται στις κερκίδες.

Άλλοι αγώνες υψηλού κινδύνου αφορούν ομάδες από την Πολωνία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Ολλανδία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Ανησυχία για πολιτικές εντάσεις

2,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένει η Γερμανία ότι θα παρακολουθήσουν τους αγώνες στα γήπεδα της χώρας και περίπου 12 εκατομμύρια στις ζώνες φιλάθλων της για υπαίθρια θέαση, μεταξύ άλλων σε μια μεγάλη έκταση χλοοτάπητα που έχει διαμορφωθεί μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.

Αυτό που μένει να δούμε, είναι αν η διάθεση του κοινού σε αυτή τη διοργάνωση μπορεί να υπερβεί τις εντάσεις που σιγοβράζουν σε μια εποχή συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και καθώς η ακροδεξιά βλέπει την υποστήριξή της να αυξάνεται στην Ευρώπη, σημειώνουν ΜΜΕ της χώρας.

Όπως προειδοποίησε η υπουργός: «Κάποιοι προσπαθούν να φέρουν αυτές τις συγκρούσεις στη χώρα μας» προσθέτοντας ότι η προπαγάνδα και η ρητορική μίσους στους γερμανικούς δρόμους δεν θα γίνουν ανεκτές.


Φωτογραφία AP