Πολιτική αστάθεια επικρατεί στην Γαλλία από την απόφαση του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν να προκυρήξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την ήττα που υπέστη στις Ευρωεκλογές και ανέδειξε ως πρώτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Η ήττα αυτή αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τον ίδιο, καθώς το 14,6% έναντι του 31,5% της Λεπέν επίσπευσε τις διαδικασίες, μετά και από το κάλεσμα του 28χρονου προέδρου του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντέν Μπαρντελά να προβεί στην κίνηση αυτή. Η πτώση της δυναμικής του που καταγράφεται από τις εκλογές του 2022 όταν και έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποτελεί μία κίνηση γεμάτη ρίσκο, υπό τη σκέπη της πανευρωπαϊκής ανόδου -αλλά και εσωτερικής επικράτησης- των εθνικιστών.

Με την «Εθνική Συσπείρωση» να κερδίζει την διαδικασία με διαφορά σχεδόν 17 μονάδων και τον ίδιο να κινδυνεύει να βρεθεί μέχρι και στην τρίτη θέση -όπου η Κεντροαριστερά σημείωσε 13,8%-, ο Μακρόν αναγκάστηκε να προβεί άμεσα στην ανακοίνωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Εστιάζοντας στην ανάγκη να «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα» αλλά και να αναχαιτιστεί ο ακροδεξιός λαϊκιστικός λόγος, έλαβε την απόφαση η οποία έχει προκαλέσει σοκ όχι μόνο στον γαλλικό λαό, αλλά και στις τάξεις του σχηματισμού του, με βουλευτές του κόμματος να είναι έντονα απογοητευμένοι και εκνευρισμένοι με την απόφασή του. Χαρακτηριστικό είναι πως -μεταξύ άλλων- τόσο ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ όσο και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στάθηκαν απέναντι στην εν λόγω θέση, με αρκετούς αξιωματούχους να μιλάνε για μία κίνηση υψηλού ρίσκου που θα οδηγήσει σε παγίωση των απωλειών και περαιτέρω υπονόμευση των προοπτικών του.

Πλέον, ο Μακρόν βγαίνοντας αποδυναμωμένος από την διαδικασία θα διαθέτει λιγότερους ευρωβουλευτές, παρά το γεγονός ότι ως προσωπικότητα παραμένει σημαντικός παράγοντας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ο διεθνής Τύπος σχολίασε ως παράλογη την απόφασή του, την στιγμή που ο φόβος για μία βαριά ήττα στις επερχόμενες εκλογές για την συμμαχία του εντείνεται από τις νέες δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν όλο και περισσότερο αποδυναμωμένο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της IFOP για το περιοδικό Paris Match που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 36% των ερωτηθέντων απαντούν ότι ελπίζουν να κερδίσει το κόμμα αυτό, ενώ το «νέο χαστούκι» ήρθε μετά την δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί αν ηττηθεί εκ νέου. Συγκεκριμένα, μέτρηση του Ινστιτούτου CSA για τα γαλλικά μέσα CNEWS, Europe 1 και JDD, δείχνει πως το 57% των πολιτών δεν συμμερίζονται την άποψη του Γάλλου προέδρου , ζητώντας την παραίτησή του.

«Κατακεραυνώνουν»

Με τις βουλευτικές εκλογές να αναμένεται να διεξαχθούν σε τρεις εβδομάδες, στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Financial Times «κατακεραυνώνουν» τον Γάλλο πρόεδρο, μιλώντας ουσιαστικά για «δώρο» στην Λεπέν. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι υπό τον κίνδυνο μίας βαριάς ήττας θα αναγκαζόταν να ορίσει πρωθυπουργό από άλλο κόμμα, όπως από τους Ρεπουμπλικανούς που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό, ή ακόμη και από την... ακροδεξιά αντίπαλο «Εθνική Συσπείρωση», με τον διακανονισμό αυτό να είναι γνωστός στην γαλλική πολιτική αργκό ως cohabitatiόn (συγκατοίκηση). Ιστορικά, αυτό έχει συμβεί άλλες τρεις φορές μετά το 1958, δηλαδή ο διαμοιρασμός της εξουσίας του προέδρου με τον πρωθυπουργό και κυβέρνηση ενός άλλου κόμματος, κάτι που θα παραγκώνιζε επί της ουσίας τον Μακρόν και θα είχε ελάχιστη εξουσία στα επόμενα τρία -και τελευταία- χρόνια της προεδρίας του.

Bαδίζοντας πλέον στον δρόμο προς την νέα κάλπη, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα να συσπειρωθούν γύρω από το πρόσωπό του, να ενωθούν και να τον στηρίξουν υπό το πρίσμα του «όχι στα άκρα», τη στιγμή που το Politico, μεταφέροντας τον παλμό από το εσωτερικό της χώρας επισημαίνει το κλίμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του. Με τίτλο «Είναι ο Μακρόν πολύ τοξικός για να κερδίσει;», επικαλείται την διευρυνόμενη άρνηση των βουλευτών προς το πρόσωπό του, με τους συμμάχους του «να φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην καταστροφή», με πολλούς συνεργάτες του αλλά και πρώην υποστηρικτές να διαμηνύουν πως η υπεροψία του τον μετατρέπει σε «αρνητή της πραγματικότητας που τον τυφλώνει». Ταυτόχρονα και σύμφωνα με το άνωθεν μέσο, ένας εκ των βασικών και πρώτων διαχρονικά συμμάχων του, ο Φρανσουά Μπαϊρού, επισήμανε ότι δεν πρέπει να εμπλακεί περαιτέρω στην εκλογική διαδικασία, ενώ «στο τραπέζι» του διαλόγου πλέον τίθεται πιο σοβαρά από ποτέ η «απομακρονοποίηση» των βουλευτών, μετά τις δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ