Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνάντησε ο πρόεδρος της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, με τον Ζελένσκι να τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Συναντήθηκα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σας ευχαριστούμε για την ανθρωπιστική υποστήριξη της Ουκρανίας, ειδικά στο θέμα της επιστροφής των παιδιών της Ουκρανίας και της ανταλλαγής αιχμαλώτων».

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας: «Σας ευχαριστώ για τις προσευχές σας για ειρήνη και βοήθεια για τους Ουκρανούς που υπέφεραν ως αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς» και τονίζει: «Εκτιμούμε επίσης τις προσπάθειες του Παναγιωτάτου για την προώθηση της ανάπτυξης και ενίσχυσης της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία και τον διάλογο με τους κληρικούς των χωρών του κόσμου και τις χώρες - εταίρους για το θέμα αυτό».


Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στην Ελβετία, χωρίς όμως τη Ρωσία και την Κίνα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό».

Όπως είπε μεταξύ άλλων: «Όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη» προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».

Στη Σύνοδο συμμετέχουν περίπου 90 χώρες, όμως αυτή η Σύνοδος Κορυφής έχει περιορισμένες φιλοδοξίες, καθώς απουσιάζουν η Ρωσία και η Κίνα. Αύριο, Κυριακή, θα προσεγγιστούν τρία θέματα σε ομάδες εργασίας: πυρηνική ασφάλεια, ελευθερία της ναυσιπλοΐας και επισιτιστική ασφάλεια, καθώς επίσης και ανθρωπιστικές πτυχές, κυρίως η τύχη των Ουκρανόπουλων, που μεταφέρθηκαν διά της βίας στη Ρωσία.