Η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να υποστηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters και το Politico.

Στον βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί στο σημερινό ανεπίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, η Φον ντερ Λάιεν θα έχει κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την επανεκλογή της: στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανήκουν 13 ηγέτες κυβερνήσεων, η υποστήριξη των οποίων θεωρείται δεδομένη. Εφόσον προστίθενται η Γαλλία και η Γερμανία, υπάρχει η στήριξη 15 εκ των 27 κυβερνήσεων. Χρειάζονται επίσης 361 θετικές ψήφοι στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί το ΕΛΚ μαζί με τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες έχουν 406 έδρες, όμως αρκετοί βουλευτές των τριών ευρωομάδων δεν υποστηρίζουν τη Φον ντερ Λάιεν. Για να αποφύγει ένα οριακό αποτέλεσμα θα χρειαστεί υποστήριξη από μία ακόμα ομάδα. «Εμείς είμαστε οι κατάλληλοι», δηλώνουν οι Πράσινοι.

Αν και η δύναμή τους περιορίστηκε στις ευρωεκλογές, ελπίζουν να διατηρήσουν την επιρροή τους αποδεχόμενοι να «βάλουν νερό στο κρασί τους». Η σημαντικότερη παραχώρηση για την οποία δηλώνουν έτοιμοι έχει να κάνει με τους περιβαλλοντικούς κανόνες στη γεωργία. Η «κόκκινη γραμμή» τους βρίσκεται στη διατήρηση της Πράσινης Συμφωνίας. Ακόμα και εδώ όμως κάνουν επιμέρους παραχωρήσεις (παραδείγματος χάρη εγκατάλειψη της απαγόρευσης πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2035).

Το σημείο στο οποίο διαφαίνεται πλήρης σύμπνοια είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι από τους ηγέτες θα μεταβούν στις Βρυξέλλες κατευθείαν από την Ελβετία, όπου πραγματοποιήθηκε Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία. Συμμετείχαν εκπρόσωποι τουλάχιστον 90 κρατών, όμως όχι όλων σε κορυφαίο επίπεδο: δεν προσήλθε ο πρόεδρος Μπάιντεν, καθώς και οι επικεφαλής σημαντικών κυβερνήσεων του «παγκόσμιου Νότου» (Νότια Αφρική, Βραζιλία και Ινδία). Καθόλου δεν συμμετείχε η Κίνα και δεν είχε προσκληθεί η Ρωσία. Στόχος της διάσκεψης ήταν να προκύψει μία συγκεκριμένη πρόταση, βασισμένη σε σχέδιο 10 σημείων που παρουσίασε το 2022 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όμως η πορεία των μαχών επιβάλλει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Τα συμπεράσματα της συνόδου πιθανότατα θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια των πυρηνικών και του εμπορίου σιτηρών καθώς και στην ανταλλαγή αιχμαλώτων. Την Παρασκευή ο πρόεδρος Πούτιν παρουσίασε τη δική του πρόταση: να παραχωρηθούν στη Ρωσία οι τέσσερις περιφέρειες που διεκδικεί (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια), η Ουκρανία να μη γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και να αρθούν όλες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Μόσχα δεν επείγεται για ανακωχή, ελπίζοντας ότι τον Νοέμβριο θα εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, που χθες επανέλαβε ότι θα σταματήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ήδη προτού καν μπει στον Λευκό Οίκο.