Για 243η ημέρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι εχθροπραξίες στη Γάζα, τη στιγμή που ο επικεφαλής της CIA, William Burns επισκέφθηκε τη Ντόχα με σκοπό την συνέχιση των διεργασιών με τους διαμεσολαβητές για την επίλυση της πολεμικής σύγκρουσης.

Την ίδια στιγμή, απτόητος δείχνει ο Ισραηλινός πρόεδρος ο οποίος κατά την περιοδεία του την Τετάρτη 5/6 στο βόρειο τμήμα της χώρας (σύνορα με τον νότιο Λίβανο) απέστειλε σαφές μήνυμα για μάχη των ενόπλων δυνάμεων μέχρι εσχάτων, προαναγγέλοντας την προετοιμασία των στρατευωμάτων για «ισχυρή δράση στη Βορρά».

Συνέχεια των επιχειρήσεων

Την ώρα που οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζονται από την 7η Οκτωβρίου και την εισβολή της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ, οι ανησυχίες για ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα και κατ’επέκταση μία ευρύτερη σύγκρουση εντείνονται, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισήμανε ότι «δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια», σκοπεύοντας να «αποκαταστήσει με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο την ασφάλεια στο βορρά». Αρκετές είναι οι ισραηλινές -εκκενωθείσες- πόλεις κοντά στα σύνορα που αποτελούν συχνά στόχο ρουκετών και drones που εκτοξεύονται από την Χεζμπολάχ, προκαλώντας ιδιαίτερα αυτήν την εβδομάδα μαζικές πυρκαγιές στο βόρειο Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, «στροφή» στον «πάγο» που ανέκυψε στις σχέσεις του με τον Ισραηλινό πρόεδρο πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας ότι ο Νετανιάχου δεν επιχειρεί να παίξει πολιτικά παιχνίδια με τον πόλεμο στη Γάζα «αλλά προσπαθεί να βρει λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει». Ο 82χρονος την Παρασκευή παρουσίασε τον οδικό χάρτη για πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις πυκνοκατοιημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες απελεθέρωση μερίδας ομήρων και αποφυλάκιση κρατούμενων Παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές.

Παρ’ότι ο «πονοκέφαλος» με τις ΗΠΑ δείχνει να βρίσκεται σε φάση ύφεσης, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει μία βαριά εσωτερική κρίση, καθώς κυβερνητικοί του εταίροι μετά από σφοδρές επικρίσεις εις βάρος του απειλούν πως θα τον αφήσουν «στα κρύα του λουτρού» αν δεχτεί το σχέδιο συμφωνίας που προωθεί η Ουάσινγκτον. «Σανίδα σωτηρίας» για τον ίδιο φαίνεται πως θα είναι το κόμμα των υπερορθόδοξων εβραίων και μεγαλύτερος εταίρος στο κυβερνητικό του σχήμα, που ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει ενδεχόμενη συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε αναθεώρηση της στρατηγικής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο σημείο.

Ανθρωπιστική κρίση

Η ανθρωπιστική κρίση έχει ενταθεί περαιτέρω μετά τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα λόγω του κλειστού περάσματος στα σύνορα με το Ισραήλ, κομβικό για την είσοδο της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam κατήγγειλε τις υγειονομικές συνθήκες στην περιοχή Αλ Μαγάζι, καταγγέλλοντας πως «δεν υπάρχει παρά μόνο μία τουαλέτα για κάθε 4.000 ανθρώπους», ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο του ΠΟΥ οι κάτοικοι του θυλάκου αναγκάζονται να πίνουν μολυσμένο νερό και να τρώνε ζωοτροφές. Τη στιγμή που ο επικεφαλής τωνανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ γνωστοποιεί ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» να διανεμηθεί βοήθεια στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, περίπου 1,7 κάτοικοι συνολικά είναι συγκεντρωμένοι σε έκταση που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 1/5 της Λωρίδας.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή