Την επιχείρησή του στη νότια Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει ο Ισραηλινός στρατός έπειτα το πέρας της περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, ενώ οι προσπάθειες για την έξευρεση λύσης και συμφωνίας κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζονται.

Στις αρχές της εβδομάδας η Χαμάς χαιρέτησε την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποστηρίζει το αμερικανικό σχέδιο για παύση στον πόλεμο, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους μεσολαβητές την ώρα που Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters κατήγγειλε πως η οργάνωση απέρριψε την πρόταση για απελευθέρωση των ομήρων, κλιμακώνοντας την ένταση.

Υποφέρει η Ράφα

Την Τετάρτη, η σύμμαχος της Χαμάς, Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ προειδοποιώντας πως θα υπάρξει κλιμάκωση των επιθέσεων επ’αφορμή του θανάτου στελέχους της μία ημέρα νωρίτερα κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού στον νότιο Λίβανο. Με τις σειρήνες να ηχούν ξανά την Πέμπτη στο βόρειο Ισραήλ και να εκδίδονται προειδοποιήσεις για εκ νέου παρόμοια επίθεση, στην Υεμένη οι Χούθι -επίσης σύμμαχοι της παλαιστινιακής οργάνωσης- ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση που προκάλεσε μεγάλη ζημιά σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο, επ’αφορμή της «σύνδεσής» του -όπως αναφέρουν- με το Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, μεγάλη μάχη δίνεται από τις διαμεσολαβήτρεις δυνάμεις ούτως ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός. Ολοκληρώνοντας την τετραήμερη περιοδεία του στη Ντόχα, ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος εργάζονται απρόσκοποτα για να δοθεί τέλος στην αιματηρή σύγκρουση και να επιτευχθεί συμφωνία. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η Χαμάς γνωστοποίησε πως έδωσε σε Κατάρ και Αίγυπτο την απάντησή της για την πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Μπάιντεν. Το σχέδιο -στο πρώτο του στάδιο- προβλέπει «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδας, απελευθέρωση ομήρων -κυρίως γυναικών και αρρώστων- με αντάλλγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων, την είσοδο πυκνότερης ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την απόσυρση στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας. Η διαπραγματευτική στασιμότητα κάνει δυνατότερη την «κραυγή» των εκτοπισμένων στο μέρος που καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν, την ώρα που τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο ΠΟΥ κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τεράστια ανθρωπιστική κρίση - που ήδη συντελείται στο μέρος-.

Η παραίτηση Γκαντς

Τη στιγμή που η Χαμάς παροτρύνει με δήλωσή της την κυβέρνηση των ΗΠΑ για άσκηση «πίεσης» στο Ισραήλ επί του πεδίου της άμεσης σύναψης συμφωνίας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει τις δικές του, εσωτερικές αναταράξεις. Η παραίτηση του Μπένι Γκαντς, μέλους του πολιτικού συμβουλίου και ηγέτη του κεντρώου κόμματος «Εθνική Ενότητα» από την κυβέρνηση, δημιούργησε περαιτέρω τριγμούς στο -ήδη- έυθραυστο κυβερνητικό σχήμα του Ισραηλινού προέδρου που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής αναφορικά με την έκβαση του πολέμου. Ο Γκαντς επισήμανε στις δηλώσεις που πραγματοποίησε ότι ο Νετανιάχου «μας εμποδίζει να προχωρήσουμε προς την πραγματική νίκη», αποχωρώντας από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που βρισκόταν ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και καλώντας τον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος στις 18 Μαΐου είχε απευθύνει τελεσίγραφο προς τον Νετανιάχου απαιτώντας την υιοθέτηση «σχεδίου δράσης» για την μεταπολεμική Γάζα, ειδάλλως «θα ήταν αναγκασμένος να παραιτηθεί από το κυβερνητικό σχήμα», με τον Ισραηλινό πρόεδρο να τον καλεί λίγο αργότερα να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Παρ’ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει η πλειοψηφούσα δύναμη με 64 μέλη στην Κνεσέτ και δεν απειλείται με κατάρρευση μετά την αποχώρηση του προέδρου της «Εθνικής Ενότητας», πλέον αποσταθεροποιείται σε μεγαλύτερο βαθμό. Με τον Νετανιάχου να επιχειρεί «με νύχια και με δόντια» μία «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς και οι διαπραγματεύσεις να βρίσκονται εν εξελίξει, η πολιτική κρίση στο Ισραήλ φαίνεται πως θα επιδεινωθεί καθ’ότι ο Γκαντς, αποτελούσε μία μετριοπαθή προσωπικότητα αναγνωρίσιμη τόσο από την κυβέρνηση Μπάιντεν αλλά και από πολλές δυτικές και αμερικανικές κυβερνήσεις.

Πλέον, η κυβέρνηση κυριαρχείται από τους υπερεθνικιστές υπουργός Μπεν Γκριβ και Σμότριτς που πιθανολογείται ότι θα εντείνουν την πίεση για υιοθέτηση πιο σκληρής προσέγγισης στον πόλεμο αλλά και για κλιμάκωση επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η αποχώρηση αυτή θα αυξήσει την αμερικανική πίεση στον Ισραηλινό πρόεδρο, με τις σχέσεις των δύο κρατών να περνούν «ψυχροπολεμικό στάδιο» μετά τις εκκλήσεις Μπάιντεν για άμεση ανεύρεση λύσης τους προηγούμενους μήνες, παρά τις πρόσφατες -θερμές δηλώσεις- του 82χρονου προς την ισραηλινή ηγεσία.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή