Την ώρα που μια από τις μεγαλύτερες ετήσιες θρησκευτικές συγκεντρώσεις στον κόσμο βαίνει στο τέλος της, οι αρχές από πολλές χώρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολλοί από αυτούς από «υπερβολική ζέστη», τονίζοντας τις δυσκολίες μίας γιορτής που τα τελευταία χρόνια πέφτει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Σαουδική Αραβία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι 14 από τους υπηκόους της πέθαναν «μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο από τον ήλιο λόγω του ακραίου καύσωνα», ενώ άλλοι 17 αγνοούνται. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος επιβεβαίωσε ότι πέντε Ιρανοί προσκυνητές έχασαν επίσης τη ζωή τους, αλλά δεν διευκρίνισε πώς πέθαναν.

Διαβάστε ακόμα: Καιρός: Τι είναι το σύνδρομο ''βραστού βατράχου'' - Θα ''καούμε'' αυτό το καλοκαίρι

Ιορδανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τους αγνοούμενους.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τις διαδικασίες ταφής ή μεταφοράς των σορών, σύμφωνα με τις επιθυμίες των οικογενειών τους.

Το Χατζ είναι μια από τις μεγαλύτερες μαζικές συγκεντρώσεις στον κόσμο. Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετέχουν φέτος, σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους. Η γιορτή έχει ιστορία θανατηφόρων καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων ταραχών και πυρκαγιών, τα περισσότερα χρόνια ωστόσο η κύρια πρόκληση προέρχεται από την έντονη ζέστη.

Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, καθιστώντας πολλές από τις τελετουργίες που εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους και με τα πόδια προκλητικές ειδικά για τους ηλικιωμένους. Ο επικεφαλής του εθνικού μετεωρολογικού κέντρου της Σαουδικής Αραβίας, Ayman Ghulam, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα: «Το αναμενόμενο κλίμα για το Χατζ φέτος θα σημειώσει αύξηση στις μέσες θερμοκρασίες κατά 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό στη Μέκκα και τη Μεδίνα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d21mjuzpxyi9)

Οι δύο πόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο του πενθήμερου προσκυνήματος Χατζ.

Ένα κέντρο θεραπείας κοντά στο όρος Αραφάτ κατέγραψε 225 περιπτώσεις θερμικού στρες, ανέφερε ότι το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας. «Είναι σωματικά εξαντλητικό, αλλά παράλληλα πολύ πνευματικά φορτισμένο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νέρον Καν, ένας Καναδός προσκυνητής. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια ορισμένων τελετουργιών, βίωσε «κάποιο είδος θερμικής εξάντλησης».

Το προσκύνημα θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Σαουδάραβες αξιωματούχοι λένε ότι ως μέρος των μέτρων μετριασμού της θερμότητας, έχουν δημιουργήσει πολλές ελεγχόμενες από το κλίμα περιοχές. Μοιράζουν νερό και προσφέρουν συμβουλές στους προσκυνητές για το πώς να προστατευτούν από τον ήλιο. Το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε επίσης μια συμβουλή, ζητώντας από τους προσκυνητές να παραμείνουν ενυδατωμένοι και να αποφεύγουν να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας μεταξύ 10:00 το πρωί και 16:00 το μεσημέρι.

Πέρυσι, τουλάχιστον 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και στη χειρότερη καταστροφή του Χατζ, μια θανατηφόρα συντριβή το 2015 σκότωσε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.