Η αιφνιδιαστική απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έχει προκαλέσει πολιτικό χάος στη Γαλλία, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας που μάλιστα οδήγησε στην απώλεια του τίτλου της μεγαλύτερης αγοράς μετοχών στην Ευρώπη, που είχε κατακτήσει προ διετίας από τη Βρετανία.

Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την πιθανή άνοδο της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν, η οποία πλησιάζει περισσότερο από ποτέ την εξουσία, και οι ανησυχίες για ενδεχόμενη έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες στην αγορά μετοχών.

Μέσα σε μια εβδομάδα, η κεφαλαιοποίηση των γαλλικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 258 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι μετοχές των τραπεζών Societe Generale, BNP Paribas και Credit Agricole, οι οποίες διακρατούν κρατικό χρέος, έχασαν πάνω από το 10% της αξίας τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η συνολική αξία των μετοχών στη Γαλλία ανέρχεται πλέον σε περίπου 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 3,18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Βρετανίας.

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού διέγραψε όλα τα κέρδη του για το τρέχον έτος, παρουσιάζοντας μια απότομη αντιστροφή από τα υψηλά ρεκόρ πριν από έναν μήνα. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε αύξηση της αστάθειας στις αγορές, με τον διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners, Αλμπέρτο Τόκιο, να δηλώνει: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν βεβαιότητες για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και η αγορά θα μπορούσε δυστυχώς να γίνει πιο ασταθής.»