Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενημέρωσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι διέλυσε το πολεμικό συμβούλιο της χώρας.

Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Το πολεμικό συμβούλιο δημιουργήθηκε μετά από τη συμφωνία συνασπισμού με τον Γκαντς, κατόπιν αιτήματός του. Αφού έφυγε ο Γκαντς, - δεν χρειάζεται πλέον συμβούλιο». Το συμβούλιο είχε συγκροτηθεί στις 11 Οκτωβρίου για τη διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο Νετανιάχου είχε αντιμετωπίσει απαιτήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ να τους περιλάβει στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, μια κίνηση που θα οδηγούσε σε αύξηση των εντάσεων με διεθνείς εταίρους, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι δε θα σχηματιστεί νέο υπουργικό πολεμικό συμβούλιο από τους ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού, μια ιδέα του Μπεν-Γκβιρ και του Μπεζαλέλ Σμότριχ.

Από εδώ και πέρα, ο Νετανιάχου θα μεταβιβάζει πλέον ορισμένα από τα θέματα στο υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας, ενώ θα συνεχίσει να λαμβάνει τις πιο «ευαίσθητες» αποφάσεις μέσω ενός μικρότερου συμβουλευτικού σχήματος. Σε αυτό αναμένεται να μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας, Ιωάβ Γκαλάντ, Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο επικεφαλής της Κνεσέτ, Τζάκι Χάγεκμπι και ο επικεφαλής του κόμματος ΣΑΣ, Άριε Ντέρι.