Το ότι προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, έρχεται με ανατροπές και σε αυτές περιλαμβάνεται και το γεγονός πως ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε το Σάββατο ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για το κοινοβούλιο, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του διαδόχου του Εμανουέλ Μακρόν.

H διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν μετά τη νίκη της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές ξαναχάραξε γρήγορα τις γραμμές της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Μια νέα συμμαχία της αριστεράς πτέρυγας προέκυψε και ο αρχηγός του κύριου δεξιού κόμματος ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει μια συμμαχία με την ακροδεξιά, οδηγώντας σε εσωτερικές διαμάχες μέσα στην πολιτική του οικογένεια.

Το Σάββατο, η αστυνομία υπολόγισε ότι περίπου 250.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία ενάντια στην προοπτική ανάρρησης της ακροδεξιάς στην εξουσία, αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν το προβάδισμα στην «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d21dwxccixjd)

Ολάντ: Έκτακτη απόφαση η υποψηφιότητά μου για μια έκτακτη κατάσταση

Ο Ολάντ, που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας την πενταετία 2012-2017 αποχώρησε από το αξίωμά του με τη δημοτικότητά του στα τάρταρα. Μερίδα της ακροαριστεράς τον μισεί ακόμη, ενώ και η ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος τον αντιμετωπίζει με καχυποψία.

Ο Ολάντ είπε ότι θα είναι υποψήφιος για την έδρα της Κορέζ στη νοτιοδυτική Γαλλία με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, που συγκροτήθηκε για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου με τη σύμπραξη των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, της σκληροπυρηνικής «Ανυπόταχτης Γαλλίας» (LFI) του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν και τους Κομμουνιστές.

«Είναι μια έκτακτη απόφαση για μια έκτακτη κατάσταση», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δημαρχείο της πόλης Τουλ – στην οποία είχε διατελέσει στο παρελθόν δήμαρχος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα – εξηγώντας την αιφνιδιαστική επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο της Γαλλίας.

«Ουδέποτε μέχρι τώρα η ακροδεξιά δεν βρέθηκε τόσο κοντά στην εξουσία. Επικρατεί πολιτική σύγχυση στη χώρα μας. Ενώπιον μιας τόσο σοβαρής κατάστασης αποφάσισα να είμαι υποψήφιος» είπε.


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα «λαμβάνει υπόψη» την κάθοδο του Ολάντ ως υποψηφίου στις βουλευτικές εκλογές

«Δεν αποζητώ τίποτε για τον εαυτό μου», τόνισε ο Ολάντ καθώς μια σειρά πρόσφατων εμφανίσεών του σε ΜΜΕ πυροδότησε φήμες ότι σκεφτόταν να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας.

«Το μόνο που θέλω είναι να προσφέρω τις υπηρεσίες μου», είπε για την απόφασή του που αιφνιδίασε τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνώριζε τις προθέσεις του πρώην προέδρου της Γαλλίας.
Ο Ολάντ έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του προς την αριστερή συμμαχία σημειώνοντας ότι «όλοι πρέπει να κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανέλθει η ακροδεξιά στην εξουσία στη Γαλλία».

Επισήμως το σοσιαλιστικό κόμμα αντέδρασε μάλλον ψυχρά στην κίνηση του Ολάντ με τον επικεφαλής της εκλογικής του επιτροπής, Πιερ Ζουβέ, να δηλώνει απλώς ότι το κόμμα «λαμβάνει υπόψη» την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Ανυπόταχτης Γαλλίας», o αμφιλεγόμενος σκληροπυρηνικός αριστερός και τρεις φορές υποψήφιος για την προεδρία Ζαν-Λικ Μελανσόν, χαιρέτισε την υποψηφιότητα Ολάντ καλώντας όλους να αφήσουν πίσω τις έριδες του παρελθόντος.
«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιλέγει τους υποψηφίους που επιθυμεί. Κάθε ενίσχυση είναι ευπρόσδεκτη για την καταπολέμηση της «Εθνικής Συσπείρωσης» συμπεριλαμβανομένου του Φρανσουά Ολάντ. Όλοι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις μνησικακίες. Ελπίζω να κάνει το ίδιο», δήλωσε ο Μελανσόν.