Μετά από πολύωρη και σκληρή διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, δεν συνοδεύτηκε από συμφωνία. Ήταν η πρώτη σύνοδος μετά τις Ευρωεκλογές, κατά την οποία αναμενόταν να «κλειδώσουν» τα ονόματα για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφώνησαν για τη δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο «τιμόνι» της Κομισιόν.

Έτσι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού Όλαφ Σολτς τις τελευταίες ημέρες ότι πλησίαζαν σε συμφωνία, διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν στο Politico ότι υπήρξε αποτυχία. Το δείπνο ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια συμφωνία, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο (απερχόμενος κατά τα φαινόμενα) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που παρέπεμψε τις αποφάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Το παρασκήνιο της διαφωνίας

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωνε στο Euronews ότι οι ηγέτες των τριών μεγάλων παρατάξεων παρουσίασαν τους υποψηφίους της επιλογής τους, αλλά δεν ελήφθη απόφαση. «Πολλοί ηγέτες θέλουν να δουν προγράμματα πριν συμφωνήσουν σε ονόματα», εξήγησε η ίδια πηγή. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές καθώς οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να μοιράσουν τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ μεταξύ του σημερινού συνασπισμού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων. Στον απόηχο των ευρωεκλογών, προέκυψε πρόωρη συναίνεση σχετικά με τη Γερμανίδα Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Εσθονή Κάγια Κάλλας ως υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο, οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία... εξαφανίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο νικητής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία μεταξύ των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΕΛΚ θέλησε να διορίσει εκ νέου τις Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα, που και οι δύο ανήκουν στην πολιτική τους οικογένεια. Επιπλέον, πρότειναν στους Σοσιαλιστές να χωριστεί η πενταετή θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο χρονικές περιόδους διάρκειας 2,5 ετών - και το ΕΛΚ θα έπαιρνε τη μία από αυτές. Η τελευταία απαίτηση φαίνεται πως εξόργισε τους σοσιαλιστές, οι οποίοι ήλπιζαν να «κλείσουν» τη θέση στον Πορτογάλο Κόστα.

Απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες στις 27-28 Ιουνίου, ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία για τους ηγέτες του μπλοκ πριν από την ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου.

Το χρονικό των διαπραγματεύσεων

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10 το βράδυ στο δείπνο με την συμμετοχή των 27 ευρωπαίων ηγετών, αλλά συνεχίστηκε και λίγο μετά την ολοκλήρωση του δείπνου.

Προηγήθηκε μια «ιδιωτική» συζήτηση μεταξύ των τριών μεγάλων παρατάξεων για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις.

Το «πακέτο» που επεξεργάστηκαν ώστε να καταλήξουν τουλάχιστον οι δύο μεγάλες παρατάξεις, ΕΛΚ και ευρωσοσιαλιστές, αλλά και η παράταξη του Εμ. Μακρόν ήταν η τριάδα Φον ντερ Λάιεν για νέα θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Κόστα για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κάγια Κάλας για την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Πολύ κοντά βρίσκεται και η ανανέωση της θητείας της Ρομπέρτα Μέτσολα στη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Τζόρτζια Μελόνι κρατά κλειστά τα χαρτιά της - Όχι από Όρμπαν

Όπως μετέδωσε το Politico, τουλάχιστον τρεις διπλωμάτες δήλωσαν ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ήταν σιωπηλή κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της συνάντησης – εγείροντας ανησυχίες μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ ότι μπορεί να είναι δυσαρεστημένη με το πακέτο των κορυφαίων αξιωμάτων και τα πρόσωπα που έχουν προταθεί.

Την ίδια ώρα, «η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για άλλη μια θητεία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι εντάξει με όλα τα άλλα ονόματα στο κορυφαίο πακέτο θέσεων εργασίας». Αυτό δήλωσε ανώτερος Ούγγρος αξιωματούχος τονίζοντας ότι «Θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ουγγαρία να υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα σε συνέντευξή του στο POLITICO στο περιθώριο της συνάντησης των 27 ηγετών της ΕΕ. Ωστόσο, είπε ότι η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί στο υπόλοιπο «πακέτο» που περιλαμβάνει τον Αντόνιο Κόστα πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μέτσολα της Μάλτας ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Κάγια Κάλας της Εσθονίας ως κορυφαία διπλωμάτη της ΕΕ στην θέση του Ζοζέπ Μπορέλ. «Η σχέση μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν και της Ουγγαρίας ως κράτους μέλους δεν ήταν ιδανική. Για τους λόγους αυτούς, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να την υποστηρίξουμε για μια δεύτερη θητεία», πρόσθεσε ο Μπόκα.

Το μενού του δείπνου

Όπως αναφέρει το euronews, στο τραπέζι του δείπνου των ηγετών βρισκόταν το ορεκτικό «pissaladiere revisitée» - ένα τυπικό πιάτο από πλατύ ψωμί από τη γαλλική περιοχή της Προβηγκίας. Το κυρίως πιάτο ήταν τηγανητή πεσκανδρίτσα με baby αγκινάρες και μεσογειακά λαχανικά. Για το τέλος, rum baba με μάνγκο, φρούτα του πάθους και φράουλες που συνοδεύτηκε με καφέ ή τσάι από βότανα, ανάλογα με το γούστο των ηγετών.

6254200
6254201
28869343
28869349
28870454
28870459
28870491
28871571

Τα χαρτοφυλάκια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Σημειώνεται, πως η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την επιλογή των επιτρόπων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο», ενώ σε συνομιλία των τελευταίων ωρών με κορυφαίους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αυτό που μεταφέρεται είναι ότι οι συζητήσεις στο παρασκήνιο αφορούν είτε:
• στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής,
• στο χαρτοφυλάκιο της ανταγωνιστικότητας,
• στο χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης.
Ωστόσο, το τοπίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, σε ένα βαθμό θα καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου.

Η τριμερής με Μητσοτάκη και Τουσκ ως διαπραγματευτές του ΕΛΚ

Νωρίτερα, και η ευρωομάδα του Εμανουέλ Μακρόν, το Renew Europe μπήκε, σύμφωνα με πληροφορίες στις συνομιλίες που είχαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με τους Σοσιαλιστές προκειμένου να καθορίσουν τα πρόσωπα στα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα για την επόμενη 5ετία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά από συνάντηση με τους κύριους πολιτικούς διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που είναι οι δύο κύριες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Φιλελεύθεροι μπήκαν και αυτοί στις διαπραγματεύσεις. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου είναι οι επικεφαλής διαπραγματευτές των Φιλελευθέρων.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του, Ντόναλντ Τουσκ με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Μητσοτάκης και Τουσκ ως διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι Σολτς-Σάντσεθ με τους αντίστοιχους ρόλους από τους Σοσιαλιστές συζήτησαν προκειμένου να συμφωνήσουν για τη «μοιρασιά» των ανώτατων θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα για την επόμενη πενταετία.





Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22fpwkct2pt)

Η διαδικασία για να κλειδώσουν τα ονόματα για τα ευρωπαϊκά αξιώματα

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤNews, φαίνεται ότι όλα συγκλίνουν στο ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια δεύτερη θητεία. Πρόσθεσε ότι με τα προσωρινά αποτελέσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αυτή τη στιγμή έχει 190 έδρες, οι οποίες του δίνουν μια πολύ ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ενώ τη θέση της ύπατης εκπροσώπου αναμένεται να έχει η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάια Κάλας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρειάζεται ομοφωνία και αν δεν υπάρχει τότε πηγαίνουν σε ψηφοφορία.

Σχετικά με την ύπατη εκπρόσωπο θα υπάρξει μια πρόταση και κατ’ επέκταση θα υπάρξει και η ακρόαση και εκείνης στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην ΕΕ θέλουν να τελειώσουν γρήγορα με αυτά τα ζητήματα, ώστε στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να γίνει η ακρόαση του επόμενου ή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και να πάει με ξεκάθαρη ηγεσία η Ευρωπαϊκή Ένωση στις καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς να αφήσει καμία εκκρεμότητα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22fjktdbbdd)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν, με τα σήματα που εξέπεμψε, μέσω δήλωσης πριν από την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, τo νεύμα έγκρισης των «27» ηγετών της Ένωσης για μία δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται όλο και πιο δυνατό.

Όσον αφορά στα χαρτοφυλάκια στη νέα Κομισιόν, η συζήτηση θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22gz4qee34x)

Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε για ουσιαστικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει η ΕΕ

Λίγο πριν την έναρξη του άτυπου συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα ΜΜΕ: «Στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το ΕΛΚ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των Ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε θα είναι και οι ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη 5ετια.

Και θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό πως η Ευρωπαϊκή ατζέντα του ΕΛΚ όπως θα εκφραστεί, ελπίζουμε, δια της νέας προέδρου της επιτροπής, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, της κοινής πολιτικής και στον τρόπο που η πράσινη μετάβαση δεν θα επηρεάσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους αλιείς μας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22fmp55b3sp)