Η γαλλική «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λε Πεν αφαίρεσε μέρος των προτάσεων της αναφορικά με την αμυντική πολιτική που επιδίωκε να χααράξει, διαγράφοντας τις θέσεις που πρότειναν την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών με τη Ρωσία, τη διακοπή των σχεδίων συνεργασίας με τη Γερμανία και την έξοδο από την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Με την Εθνική Συσπείρωση να φαίνεται ότι θα σημειώσει σημαντικά κοινοβουλευτικά κέρδη, ανοίγοντας την πόρτα για την είσοδό του στην κυβέρνηση, το κόμμα επιδιώκει να ενισχύσει την αξιοπιστία του στην παγκόσμια σκηνή πριν οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Politico, οι διαγραμμένες προτάσεις προήλθαν από την προεδρική υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν το 2022, στην οποία το κόμμα της είχε παρουσιάσει 17 θεματικά φυλλάδια με τις προτάσεις του σε όλους τους τομείς πολιτικής. Ενώ 16 φυλλάδια παραμένουν στο διαδίκτυο, αυτό για την άμυνα αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα κάποια στιγμή μετά τις 11 Ιουνίου. Μπορεί ακόμη να βρεθεί online σε μια σελίδα που δεν συνδέεται πλέον με την ιστοσελίδα του κόμματος.

Η Εθνική Συσπείρωση είχε υποστηρίξει την απομάκρυνση από την Ουάσινγκτον, ενώ προσπαθούσε να συνεργαστεί με τη Μόσχα. Σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον "δεν συμπεριφέρεται πάντα ως σύμμαχος της Γαλλίας", το πρόγραμμα της Λεπέν το 2022 πρότεινε να επιδιώξει "μια συμμαχία με τη Ρωσία σε ορισμένα θέματα", όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το έγγραφο που αποσύρθηκε ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία θα πρέπει να εγκαταλείψει "αμέσως" την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Γαλλία: Στροφή 180 μοιρών για την Εθνική Συσπείρωση

Το διαγραμμένο έγγραφο πρότεινε επίσης "να τεθεί τέλος" στα σχέδια συνεργασίας με τη Γερμανία στον στρατιωτικό τομέα, δεδομένης "μιας βαθιάς και ασυμβίβαστης δογματικής, επιχειρησιακής και βιομηχανικής απόκλισης με το Βερολίνο". Αυτά περιλαμβάνουν σχέδια για την από κοινού ανάπτυξη αρμάτων μάχης νέας γενιάς και μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς.

Τους τελευταίους μήνες, η Εθνική Συσπείρωση έχει μετριάσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις του.

Τον Μάρτιο, οι βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης απείχαν από την ψηφοφορία για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ οι βουλευτές της αριστερής παράταξης France Unbowed ψήφισαν κατά. Τον ίδιο μήνα, το ανερχόμενο αστέρι και πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, ο Jordan Bardella, δήλωσε στο POLITICO ότι η Γαλλία θα πρέπει να περιμένει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία προτού εγκαταλείψει την ολοκληρωμένη διοίκηση της στρατιωτικής συμμαχίας. Ο Bardella προορίζεται να γίνει πρωθυπουργός εάν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Στο πρόγραμμά του για τις ευρωεκλογές του 2024, το κόμμα δεν επανέλαβε αυτές τις προτάσεις. Αντ' αυτού, δήλωσε ότι "η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί την αναθεώρηση της διεθνούς τάξης".

Τις τελευταίες ημέρες, η Εθνική Συσπείρωση έχει επίσης υποχωρήσει σε ορισμένες από τις πιο ακριβές οικονομικές προτάσεις του, καθώς η προοπτική να βρίσκεται η ακροδεξιά στην εξουσία τρομάζει τις αγορές.