Η Ουγγαρία απέσυρε την αντίθεσή της στον Μαρκ Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ανέφεραν την Τρίτη ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση του απερχόμενου Ολλανδού πρωθυπουργού και του Ούγγρου ομολόγου του στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν επανέλαβε το αίτημά του για μια «συγγνώμη» από τον Ρούτε για αυτό που ο Όρμπαν χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα ως "προβληματικές" απόψεις για την Ουγγαρία.

Η «συγγνώμη» ήταν ένας εκ των δύο όρων που είχε θέσει η Ουγγαρία για να εγκρίνει τον Ρούτε ως διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ.

Ο άλλος -η εγγύηση ότι η Ουγγαρία δεν θα χρειαζόταν να παράσχει χρηματοδότηση για την Ουκρανία ή να στείλει προσωπικό στην εμπόλεμη χώρα- ικανοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Στόλτενμπεργκ.

Ποιες χώρες στηρίζουν τον Μαρκ Ρούτε

Φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν τον Ρούτε για να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραιτηθεί τον Οκτώβριο, στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δήλωσε στους συμμάχους της τον Απρίλιο ότι θα υποστηρίξει επίσης τον Ρούτε. Τώρα μόνο η Ρουμανία και η Σλοβακία δεν έχουν δώσει ακόμη το πράσινο φως.

Το ΝΑΤΟ λαμβάνει αποφάσεις με συναίνεση, οπότε κάθε υποψήφιος χρειάζεται την υποστήριξη και των 32 συμμάχων.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε τον Μάρτιο ότι διεκδικεί την κορυφαία θέση στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης χρειάζονται καλύτερη εκπροσώπηση σε ευρωατλαντικούς ηγετικούς ρόλους.