Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στο ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγιάνγκ για τη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Κιμ Γιονγκ Ουν, μιας και ούσα απομονωμένη εδώ και καιρό η Μόσχα από τη Δύση, αναζητά συμμάχους για οπλικές συμφωνίες.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την άφιξη του Ρώσου προέδρου στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, με ένα λιτό μήνυμα στο Telegram, ενώ λίγο πριν την άφιξή του, ο ίδιος ο Πούτιν έγραψε ότι το έθνος του ήταν το πρώτο που θέσπισε διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγιάνγκ, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων: «Η χώρα μας βοήθησε τους Κορεάτες φίλους να χτίσουν την εθνική οικονομία τους, να δημιουργήσουν σύστημα υγείας, να καλλιεργήσουν την επιστήμη και την εκπαίδευση και να εκπαιδεύσουν διοικητικό και τεχνικό προσωπικό».

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Σοβιετική Ένωση έτεινε χείρα βοηθείας στη Βόρεια Κορέα στη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου, ενώ σημείωσε ότι: «Είμαι πεπεισμένος ότι οι κοινές προσπάθειές μας, θα αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας μας προς όφελος και των δύο χωρών».

Η προηγούμενη συνάντηση

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Βλαδιβοστόκ, ενώ αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Πούτιν στην Πιονγιάνγκ από το 2000.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους γι'αυτήν τη συνάντηση.