Πολιτική αστάθεια επικρατεί στην χώρα μετά την απόφαση του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν να προκυρήξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και ανέδειξε ως πρώτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Η πτώση της δυναμικής του έρχεται σε συνέχεια αυτής του 2022 όταν και έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ η εν λόγω κίνηση αποτελεί μία πρωτοβουλία γεμάτη ρίσκο υπό τη σκέπη της πανευρωπαϊκής ανόδου -αλλά και εσωτερικής επικράτησης- των εθνικιστών.

@parapolitika

Πόσο πιθανό είναι να δούμε μία ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία; #parapolitikagr #ακροδεξια #γαλλια #news #france #macron #lepen

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr - Parapolitika.gr


Παρά το ότι ο ίδιος ως προσωπικότητα παραμένει σημαντικός παράγοντας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, η απόφασή αυτή σε διεθνές επίπεδο σχολιάστηκε ως παράλογη, ενώ ο φόβος για μία νέα, βαριά ήττα στις επερχόμενες εκλογές για την συμμαχία του εντείνεται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τα ποσοστά του εκ νέου μειούμενα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον «κατακεραυνώνουν» μιλώντας ουσιαστικά για «δώρο» στη Λεπέν, ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται και ακόμη ένα σενάριο που ίσως χρειαζόταν να εφαρμόσει.

Υπό τον κίνδυνο ενός νέου «πατατράκ» ο Μακρόν θα αναγκαζόταν να ορίσει πρωθυπουργό από άλλο κόμμα, όπως από τους Ρεπουμπλικανούς που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό, ή ακόμη και από την... ακροδεξιά αντίπαλο «Εθνική Συσπείρωση», με τον διακανονισμό να είναι γνωστός στην γαλλική πολιτική αργκό ως cohabitatiόn (συγκατοίκηση). Συγκεκριμένα, αφορά τον διαμοιρασμό της εξουσίας του προέδρου με τον πρωθυπουργό και κυβέρνηση ενός άλλου κόμματος, κάτι που θα παραγκώνιζε επί της ουσίας τον Μακρόν και θα είχε ελάχιστη εξουσία στα επόμενα τρία -και τελευταία- χρόνια της προεδρίας του.

Λίγο πριν την «μάχη» που θα κρίνει πολλά για το μέλλον της Γαλλίας, ο πρόεδρος αντιμετωπίζει και την εσωτερική αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του με τους συμμάχους του να επισημαίνουν πως η υπεροψία του τον μετατρέπει σε «αρνητή της πραγματικότητας που τον τυφλώνει», ενώ «στο τραπέζι» του διαλόγου πλέον τίθεται πιο σοβαρά από ποτέ η «απομακρονοποίηση» των βουλευτών, μετά τις δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες.