Ο αρχίατρος των ΗΠΑ, Βίβεκ Μούρθι, με άρθρο του στους «New York Times» προτείνει να υιοθετηθεί προειδοποιητική σήμανση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που θα υπενθυμίζει τις βλαπτικές συνέπειες για τους έφηβους.

Η σήμανση -αντίστοιχη εκείνης στα τσιγάρα- δεν αρκεί, αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα, υποστηρίζει ο Μούρθι. Θα πρέπει επίσης οι εταιρείες τεχνολογίας να δημοσιοποιήσουν δεδομένα για τις επιπτώσεις των προϊόντων τους στην υγεία, να αποδεχθούν εξωτερικούς ελέγχους και να εγκαταλείψουν πρακτικές που ενισχύουν τον εθισμό. Οι έφηβοι στις ΗΠΑ ξοδεύουν κατά μέσο όρο 4,8 ώρες ημερησίως σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε ακόμα: Συναγερμός για τα θανάσιμα παιχνίδια του internet: Οι δοκιμασίες που οδηγούν στο θάνατο παιδιά και εφήβους προκαλούν ανατριχίλα


Τι ζητεί o αρχίατρος των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις

Ο αρχίατρος ζητάει από το Κογκρέσο να επιβάλει προειδοποιητική σήμανση που θα εμφανίζεται τακτικά στην οθόνη. Το 1965, έπειτα από αντίστοιχη πρωτοβουλία του τότε αρχιάτρου, το Κογκρέσο επέβαλε την προειδοποιητική σήμανση στα πακέτα τσιγάρων. Τότε κάπνιζε το 42% των ενηλίκων στις ΗΠΑ - σήμερα μόλις το 11,5%.

«Είναι σαν ένας αρχίατρος διορισμένος από τον Τραμπ να ζητά προειδοποιητική σήμανση στα μέσα ενημέρωσης ότι παρουσιάζουν fake news», αντιτείνει ο Άνταμ Κοβάσεβιτς, επικεφαλής ενός λόμπι εταιρειών τεχνολογίας.

Στο άρθρο του ο Μούρθι επικαλείται έρευνες σύμφωνα με τις οποίες έφηβοι που περνούν πάνω από τρεις ώρες ημερησίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και ότι το 46% των εφήβων δηλώνει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους προκαλούν άγχος για το σώμα τους.

«Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που έμαθα στην Ιατρική είναι ότι σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης δεν έχεις την πολυτέλεια της τέλειας πληροφόρησης. Αξιολογείς τα διαθέσιμα δεδομένα, κρίνεις όσο καλύτερα μπορείς και δρας άμεσα».