Σε μία σημαντική παρέμβαση προχώρησε η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) ενόψει των εκλογών της χώρας, ώστε οι υποψήφιοι να εντάξουν στην ατζέντα τους το δίκαιο αίτημα για τον επαναπατρισμό τους από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η επιστολή, που ζητά από τους υποψηφίους βουλευτές να υποστηρίξουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει αποσταλεί σε περισσότερους από 600 μέλη και φίλους της BCRPM ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να την στείλουν στους πολιτικούς της περιφέρειας τους.

Επιπλέον η επιστολή έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της BCRPM ώστε όποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει είτε αυτούσια είτε να την τροποποιήσει ανάλογα με το κόμμα που προτιμά.

Με αφορμή την εκστρατεία των γενικών εκλογών για το πάγιο ελληνικό αίτημα στους υποψήφιους βουλευτές η πρόεδρος της BCRPM Dame Janet Suzman δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε έναν καλό λόγο για να κρατάει το Βρετανικό Μουσείο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στις μέρες μας. Τα προστατεύουν για διακόσια χρόνια γνωρίζοντας ότι αποκτήθηκαν λανθασμένα, αλλά αρνούμενοι να συζητήσουν έστω και το δίκαιο παιχνίδι που συνεπάγεται η επιστροφή τους στους ιδιοκτήτες τους: Στους Έλληνες. Όσο οικουμενική και αν είναι (κάθε μεγάλη τέχνη είναι εξ ορισμού οικουμενική), τα γλυπτά αυτά ανήκουν σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο από το οποίο αφαιρέθηκαν, τον ίδιο τον μεγάλο Παρθενώνα, ο οποίος εξακολουθεί να στέκεται περήφανος πάνω από την Αθήνα μετά από δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Είναι καιρός οι Έλληνες να στεγάσουν τη δική τους αρχαία πολιτιστική κληρονομιά στο εκπληκτικό μουσείο 15 ετών που στέκεται σε κοινή θέα του Ιερού Βράχου. Το Βρετανικό Μουσείο θα βελτίωνε χίλιες φορές τη μεγάλη του φήμη αν τα έδινε πίσω από όπου προήλθαν, και το ίδιο ισχύει και για τη Βρετανία».

Στον ίδιο τόνο και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Πολ Κάρτλιτζ αντιπρόεδρος της BCRPM και ένα από τα πρώτα μέλη της Επιτροπής από το 1980 δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν είναι απλώς μια σκονισμένη υποσημείωση της αρχαίας ιστορίας – αλλά μια καυτή σύγχρονη διπλωματική και πολιτιστική υπόθεση. Δεν διακυβεύεται τίποτα λιγότερο από την ιστορία – και τη φήμη – της Δύσης. Σας προτρέπουμε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να επιστρέψουν τα Μάρμαρα το συντομότερο δυνατό εκεί όπου πραγματικά ανήκουν. Σας ευχαριστούμε».

Ο Καθηγητής Armand D’Angour μέλος της BCRPM και Scholar του Βασιλιά δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Το Βρετανικό Μουσείο ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα. Η συντηρητική κυβέρνηση θα μετανιώσει για την αδυναμία της να κάνει την τελική χειρονομία της απελευθέρωσης των Μαρμάρων, μια χειρονομία που υποστηρίζεται πλέον από το βρετανικό κοινό. Εναπόκειται στην επερχόμενη κυβέρνηση των Εργατικών να κάνει το σωστό – να ολοκληρώσει τη διαδικασία, να γιορτάσει την επιστροφή των Μαρμάρων και να εδραιώσει τη φιλία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας».

Η BCRPM πρωτοστατεί στην εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα περισσότερα από 20 χρόνια προκειμένου να ενημερώσει και να αφυπνίσει το βρετανικό κοινό σύμφωνα με το ψήφισμα της Διάσκεψης των Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό στις 4 Αυγούστου 1982.

Ένα θεμα πολιτιστικού χαρακτήρα μπορεί να μην αποτελεί  προτεραιότητα της προεκλογικής καμπάνιας και των πολιτών αλλά αυτό ακριβώς είναι που θέλει να αλλάξει η BCRPM. Μια προεκλογική περίοδος είναι η καλύτερη ευκαιρία για τους πολιτικούς να λάβουν σοβαρά τα αιτήματα των ψηφοφόρων τους και εκεί στοχεύει η εκστρατεία αυτή.