Το Ισραήλ ετοιμάζει τη δημιουργία μιας νέας υπουργικής αρχής ασφαλείας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, όπως ανακοίνωσε το Ισραηλινό Κανάλι 12. Η απόφαση αυτή προέρχεται από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την κατάργηση του πολεμικού συμβουλίου, προσφέροντας έτσι έναν εναλλακτικό θεσμό για την ασφάλεια της χώρας.

Προηγουμένως, το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού είχε αναφέρει ότι ο Νετανιάχου προσέγγισε τον Μπεν Γκβιρ για τη συμμετοχή του στη νέα υπουργική αρχή, καθορίζοντας ως προϋπόθεση τη μη διαρροή κρατικών μυστικών.

Η απάντηση του Μπεν Γκβίρ αν και θετική υπήρξε δεικτική αναφέροντας ότι το κόμμα του υποστηρίζει τη νομοθετική ρύθμιση του νόμου για τον ανιχνευτή ψεύδους και τη διάδοσή του στα μέλη του μίνι υπουργικού συμβουλίου, με την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνει αυτούς που έχουν βηματοδότη.

Το “καρφί” προορίζονταν για τον Νετανιάχου ο οποίος εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει υποβληθεί σε σε επέμβαση εμφύτευσης βηματοδότη.

Παλαιότερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προτείνει σε νομοσχέδιο την υποβολή των υπουργών σε τεστ ανιχνευτή ψεύδους, για να σταματήσουν οι διαρροές, αλλά δεν εγκρίθηκε.

Επί του παρόντος ο Νετανιάχου αρνείται να συμπεριλάβει τον Μπεν Γκβίρ στις συνεδριάσεις διαβούλευσης για την ασφάλεια, παρόλο που συμμετέχει στις συνεδριάσεις του μίνι υπουργικού συμβουλίου για την ασφάλεια και τις πολιτικές υποθέσεις (υπουργικό συμβούλιο) και της διευρυμένης κυβέρνησης.