Δύο ακτιβίστριες για το Κλίμα της οργάνωσης Just Stop Oil μπήκαν τα ξημερώματα στο διεθνές αεροδρόμιο του Στάνστεντ, όπου σταθμεύει αυτές τις μέρες το αεροσκάφος της Τέιλορ Σουίφτ, και αφού απέτυχαν να το βρουν, ψέκασαν με πορτοκαλί μπογιά δύο άλλα, τυχαία ιδιωτικά τζετ.

Οι δύο ακτιβίστριες, ηλικίας 22 και 28 ετών, έκοψαν στις πέντε τα χαράματα το συρματόπλεγμα του φράκτη του αεροδρομίου και διείσδυσαν στην ζώνη όπου σταθμεύει το τζετ που χρησιμοποιεί η Τέιλορ Σουίφτ, η οποία δίνει αυτό το σαββατοκύριακο συναυλίες στο Λονδίνο, ανακοίνωσε η Just Stop Oil αναρτώντας και σχετικό βίντεο.

Αφού απέτυχαν να βρουν το αεροσκάφος της Τέιλορ Σουίφτ, οι δύο ακτιβίστριες περιέλουσαν δύο τζετ με πορτοκαλί μπογιά και λίγα λεπτά αργότερα συνελήφθησαν. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φθορά και παρεμπόδιση χρήσης ή λειτουργίας εθνικών υποδομών, σύμφωνα με την αστυνομία.


Η Just Stop Oil ζητά τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030. Οι αμφιλεγόμενες ενέργειές της, κυρίως σε μουσεία και με την ευκαιρία αθλητικών διοργανώσεων ή θεαμάτων, επισύρουν στους ακτιβιστές ποινές φυλάκισης.

Οργή Σούνακ και Στάρμερ για τη ζημιά στο Στόουνχεντζ από τους ακτιβιστές

Χθες, ακτιβιστές περιέλουσαν με μπογιά τους μονόλιθους του μνημείου του Στόουνχεντζ στην Αγγλία, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες για το θερινό ηλιοστάσιο.

Η αστυνομία του Γουίλσερ συνέλαβε δύο άτομα ύποπτα για υποβάθμιση του μνημείου και η ενέργεια αυτή καταδικάσθηκε από το σύνολο της βρετανικής πολιτικής τάξης, από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον Κιρ Στάρμερ.

Σε ανακοίνωση της Just Stop Oil, μία από τις συλληφθείσες ακτιβίστριες κατήγγειλε «τους δισεκατομμυριούχους που ζουν μέσα στη χλιδή και έχουν τα μέσα να πετούν με ιδιωτικά τζετ, χωρίς να ανησυχούν για τις συνθήκες διαβίωσης» εκατομμυρίων ανθρώπων που πλήττονται από την κλιματική κρίση.

«Οι επιβάτες που χρησιμοποιούν ιδιωτικά τζετ είναι υπεύθυνοι για 14πλάσιες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με μία εμπορική πτήση», είπε η ακτιβίστρια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τον Φεβρουάριο οι δικηγόροι της Τέιλορ Σουίφτ απείλησαν να κινηθούν νομικά εναντίον ενός φοιτητή, που παρακολουθεί τη χρήση του τζετ της διάσημης Αμερικανίδας τραγουδίστριας μέσω των social media. Ο λογαριασμός X CelebJets διαπίστωσε ότι το τζετ που ανήκει στη Swift είναι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο σε σύγκριση με τα ιδιωτικά αεροσκάφη διασημοτήτων, που εκπέμπουν περισσότερους από 8.000 τόνους άνθρακα. Εκπρόσωπος της τραγουδίστριας αρνήθηκε ότι η Σουίφτ ήταν σε κάθε πτήση, λέγοντας ότι το αεροπλάνο της παραχωρήθηκε σε άλλους.