Ενισχύσεις από τη βρετανική και την ισπανική αστυνομία για να συνδράμουν στις έρευνες ζητούν οι φίλοι του 19χρονου Τζέι Σλέιτερ, που εξαφανίστηκε στην Τενερίφη. Ο νεαρός, μαθητευόμενος οικοδόμος από το Λανκασάιρ, αγνοείται από το πρωί της Δευτέρας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους οικείους του.

Η αστυνομία του νησιού, σε συνεργασία με ελικόπτερα και drones, ερευνά την περιοχή Rural de Teno, όπου εξαφανίστηκε ο Σλέιτερ. Ωστόσο, η μεγάλη και δύσβατη έκταση του φυσικού καταφυγίου καθιστά την έρευνα εξαιρετικά δύσκολη. Οι φίλοι του, αναλαμβάνοντας δράση, προσπαθούν να εντοπίσουν αποδεικτικά στοιχεία και να μιλήσουν με πιθανούς αυτόπτες μάρτυρες, επισημαίνοντας την ανάγκη για ειδικές ομάδες αναζήτησης από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ισπανία.

Η Λούσι, φίλη του Σλέιτερ, με την οποία ήταν διακοπές, είναι μία από εκείνες που κάλεσαν τις βρετανικές αρχές να παρέμβουν. Η ίδια ανέφερε ότι έλαβε κλήση από τον Σλέιτερ περίπου στις 8.15 το πρωί της ημέρας της εξαφάνισης, στην οποία της είπε ότι ήταν χαμένος, διψούσε και είχε μόλις 1% μπαταρία στο τηλέφωνό του.

Η έκκληση των φίλων του Σλέιτερ εντείνει την πίεση στις αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειες αναζήτησης. Η οικογένεια και οι φίλοι του νεαρού ελπίζουν σε μια γρήγορη και επιτυχή έκβαση των ερευνών, ενώ παραμένουν σε συνεχή επαφή με τις αρχές για οποιαδήποτε εξέλιξη.

«Απλώς νομίζω ότι χρειάζονται όση περισσότερη βοήθεια μπορούν εδώ πέρα», είπε στον Guardian. «Δεν υπάρχουν ελικόπτερα εδώ [τώρα]. Λείπει τόσο καιρό τώρα, τι κάνουν στην πραγματικότητα;» Η Λούσι είπε ότι η υποστήριξη της τοπικής αστυνομίας «που γνωρίζει την περιοχή» είναι ευπρόσδεκτη, τόνισε όμως ότι η επιχείρηση έρευνας έπρεπε να είναι πολύ πιο εντατική. «Δεν υπάρχει κανείς εδώ», είπε.

Την πρώτη μέρα που ανέφερε την εξαφάνιση του Τζέι, η Λούσι είπε ότι είχε επιστρέψει στην τελευταία γνωστή τοποθεσία του. «Ήμουν εδώ κυριολεκτικά μέχρι που νύχτωσε και μου είπαν ότι έπρεπε να φύγω», είπε. «Εκείνη τη γεμάτη μέρα δεν ήταν ούτε ένα άτομο εδώ».

Στην προσπάθεια εντοπισμού του, φίλοι αναζήτησαν το σπίτι στο οποίο επέστρεψε με άτομα που είχε γνωρίσει σε ένα μουσικό φεστιβάλ το βράδυ πριν εξαφανιστεί. Είπαν ότι είχαν εντοπίσει το σπίτι από βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι μιλώντας με ανθρώπους στο χωριό, έμαθαν ότι οι άνδρες με τους οποίους είχε γίνει φίλος ο Σλέιτερ είχαν ήδη επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι φίλοι του Σλέιτερ δεν πιστεύουν ότι η αστυνομία μίλησε με τους άντρες πριν φύγουν από το νησί για να δουν αν έχουν σημαντικές πληροφορίες για τις τελευταίες γνωστές κινήσεις του. «Χτένισαν» επίσης την δασώδη περιοχή, βρίσκοντας τσάντες, ρούχα και άλλα υπολείμματα που πιθανότατα άφησαν πίσω τους οι τουρίστες, ανάμεσα στις σπηλιές, τους βράχους, τους κάκτους και τα φυτά που συνθέτουν το τοπίο.

Έχουν συλλέξει και φυλάξει αντικείμενα όπως αποτσίγαρα, σε περίπτωση που αργότερα αποδειχθούν χρήσιμα για την έρευνα. Το απόγευμα της Πέμπτης υπήρχαν μερικοί αστυνομικοί και εργάτες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή όπου είναι γνωστό ότι βρέθηκε για τελευταία φορά ο Σλέιτερ, αλλά δεν υπήρχαν σημάδια ευρείας κλίμακας επιχείρησης έρευνας.

«Ακόμα κι αν είχαν 30.000 ανθρώπους εδώ, είναι σαν μια βελόνα στα άχυρα», είπε ένας άλλος οικογενειακός φίλος. Είπε ότι πέρασαν 12 ώρες την Τετάρτη χτενίζοντας όλα τα μονοπάτια στην περιοχή γύρω από την τελευταία γνωστή τοποθεσία του Σλέιτερ. «Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε η Λούσι, λέγοντας ότι πιστεύει ότι η βρετανική αστυνομία μπορεί να διαθέτει ειδικούς πόρους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις.

Είπε επίσης ότι οι φίλοι και η οικογένεια χρειάζονταν περισσότερη υποστήριξη, καθώς δυσκολεύονται να λάβουν πληροφορίες και να επικοινωνήσουν με την τοπική αστυνομία. Μιλώντας στο ITV News το πρωί της Πέμπτης, η μητέρα του Σλέιτερ, Ντέμπι Ντάνκαν περιέγραψε τον «ζωντανό εφιάλτη» της καθώς περίμενε νέα για το «όμορφο αγόρι της».

Είπε: «Δεν θα το ευχόμουν αυτό σε κανέναν. Θέλω μόνο το μωρό μου πίσω. Παρακαλώ οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει - αναζητήστε τον. Είναι μια τεράστια περιοχή εκεί πάνω. «Είναι κάπου εκεί έξω ή ποιος ξέρει πού είναι… Μακάρι να μην τον είχα ενθαρρύνει να πάει. Έπρεπε να του είχα πει: "Μην πας στην Τενερίφη».

«Απλώς νομίζω ότι ήταν ακόμα σε κέφια, εκστασιασμένος – δεν ήξερε πού βρίσκεται. Δεν γνωρίζει την έκταση του μεγάλου ταξιδιού που έκανε για να φτάσει εκεί». Ένα μέλος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης επί τόπου στο εθνικό πάρκο είπε ότι οι ομάδες έρευνας δεν είχαν χάσει την ελπίδα τους και ότι διατηρούν ανθρώπους σε όλα τα κύρια μονοπάτια της περιοχής. Είπε ότι παραμένουν αισιόδοξοι ότι κάποιος θα μπορούσε να επιβιώσει στις παρούσες συνθήκες.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λανκασάιρ είπε: «Ο ρόλος μας είναι να υποστηρίξουμε την οικογένεια. Έχουμε πάει να τους δούμε και θα συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε υποστήριξη. Προφανώς οι σκέψεις μας είναι μαζί τους αυτή τη στιγμή. Είμαστε επίσης σε επαφή με το προξενείο στην Τενερίφη για τυχόν ενημερώσεις.»