Ο Έλον Μασκ, γνωστός για τις φιλόδοξες προβλέψεις του, οραματίζεται τεράστιες πωλήσεις για το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus, προβλέποντας δισεκατομμύρια μονάδες. Ωστόσο, οι αριθμοί που παρουσιάζει φαίνεται να απέχουν από την πραγματικότητα.

Ο Μασκ αυτοχαρακτηρίζεται ως «παθολογικά αισιόδοξος», ένας κομψός τρόπος να περιγράψει τις συχνά υπερβολικές του προβλέψεις. Μεταξύ άλλων, έχει υποσχεθεί στόλους από ρομποτικά ταξί και προέβλεψε ότι η Tesla θα ξεπεράσει την Toyota σε παραγωγή. Επίσης, οι εκτιμήσεις του για οικονομικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μεγαλύτερη αυτονομία και πλήρως αυτόνομη οδήγηση αποδείχθηκαν υπερβολικές.

Πρόσφατα, ο Μασκ δήλωσε ότι το ρομπότ Optimus θα αυξήσει την αξία της Tesla στο ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, κάτι που προκαλεί σκεπτικισμό. Στην ετήσια συνέλευση της Tesla, προέβλεψε ότι οι 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα ζουν στη Γη τις επόμενες δεκαετίες θα έχουν τουλάχιστον ένα ρομπότ ο καθένας, με ετήσια παραγωγή 1 δισεκατομμυρίου ρομπότ. Εάν το Optimus αποκτήσει το 10% της αγοράς και πωλείται στα 20.000 δολάρια, η Tesla θα κερδίζει 10.000 δολάρια ανά ρομπότ, δηλαδή 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Το Reuters σχολιάζει ότι αυτό το περιθώριο κέρδους είναι υπερβολικό για ένα μαζικά παραγόμενο προϊόν.

Παρά την αναθεώρηση των προβλέψεών του για τη χρηματιστηριακή αξία της Tesla, ο Μασκ εκτιμά ότι η κεφαλαιοποίηση θα αυξηθεί κατά 20 τρισ. δολάρια χάρη στα ρομπότ και κατά 5 τρισ. δολάρια χάρη στα ρομποτικά ταξί. Αυτά τα έσοδα θα αντιστοιχούσαν στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023, το οποίο εκτιμάται στα 100 τρισ. δολάρια. Συγκριτικά, τα κέρδη της Saudi Aramco για φέτος υπολογίζονται στο 0,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι επενδυτές φαίνεται να παρατηρούν την ασυνέπεια στις αριθμητικές πράξεις του Μασκ, καθώς η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά 2% μετά τις νέες προβλέψεις του. Η μετοχή τείνει να υποχωρεί ή να μένει στάσιμη κάθε φορά που ο Μασκ ανακοινώνει νέες εκτιμήσεις για το Optimus.

Οι προβλέψεις του Μασκ για το Optimus, ακόμα και με κάποια έκπτωση, καταλήγουν σε υπερβολικά αποτελέσματα, με την τιμή της μετοχής να εκτοξεύεται στα 4.425 δολάρια, ενώ σήμερα βρίσκεται κάτω από τα 200 δολάρια.