Η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία, Άνγκελα Άγγελερ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγού του VMRO-DPMNE και εντολοδόχου πρωθυπουργού, να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας κατά την ορκωμοσία του στο Κοινοβούλιο και στις διεθνείς εμφανίσεις του.

Σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας, η Άγγελερ εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μίτσκοσκι. «Ήταν απογοητευτικό για την ηγεσία στην Ουάσιγκτον όταν η Πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα δεν χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία κατά την ορκωμοσία της. Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός και οι υπουργοί του σκοπεύουν να κάνουν αυτό το βήμα», σημείωσε.

Η πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση και το κόμμα VMRO-DPMNE θα κριθούν από τις πράξεις τους και όχι από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ο Μίτσκοσκι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στην ορκωμοσία της κυβέρνησής του. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πώς θα αναφέρεται στη χώρα κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του.

Ο Μίτσκοσκι πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία στις διεθνείς επαφές του, ενώ στις εγχώριες εμφανίσεις και δηλώσεις του θα αναφέρεται στη χώρα ως «Μακεδονία», διότι, όπως είπε, αυτό είναι το όνομα που προτιμά.

Η διήμερη συζήτηση στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, της οποίας θα ηγηθεί το VMRO-DPMNE με πρωθυπουργό τον Μίτσκοσκι, θα ξεκινήσει το μεσημέρι του Σαββάτου, 22 Ιουνίου. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής, 23 Ιουνίου.

Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν επίσης ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» και το νεοσύστατο σλαβικό κόμμα «Ξέρω», του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.