Η ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει αναπτυχθεί για την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ πρέπει να αυξηθεί σημαντικά λόγω των εντεινόμενων επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής.

Από τον Φεβρουάριο, τέσσερα σκάφη της ΕΕ, εκ των οποίων τρεις φρεγάτες, περιπολούν στα ύδατα της Υεμένης. Μέχρι στιγμής, έχουν παράσχει υποστήριξη σε 164 πλοία, καταρρίψει περισσότερα από δώδεκα drones και καταστρέψει τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους, όπως ανέφερε ο υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Οι Χούθι, μέλη της σιιτικής οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ, ξεκίνησαν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία για να πιέσουν το Ισραήλ και τους συμμάχους του. Αυτές οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ναυτιλία, αναγκάζοντας πολλά πλοία να ακολουθούν μακρύτερες διαδρομές γύρω από την Αφρική. Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ έχει ως στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας και όχι την άμεση εμπλοκή με την Υεμένη ή το Ιράν.

 «Η προειδοποίηση των Χούθι ότι θα στοχοποιήσουν πλοία που συνεργάζονται με το Ισραήλ έχει αυξήσει τον κίνδυνο για τα εμπορικά πλοία», δήλωσε ο Γρυπάρης, ο οποίος ζήτησε επιπλέον πόρους από τις Βρυξέλλες. «Η περιοχή που πρέπει να καλύψουμε είναι τεράστια και δεν διαθέτουμε αρκετά μέσα», πρόσθεσε.

Οι δυνάμεις της CENTCOM και ο ρόλος της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναπτύξει μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του USS Dwight D. Eisenhower, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στη Μεσόγειο.

Την περασμένη εβδομάδα, μαχητές Χούθι επιτέθηκαν στο πλοίο Tutor με drone και βαλλιστικούς πυραύλους, βυθίζοντας το πλοίο. Η αποστολή της ΕΕ έχει αμυντική εντολή και οποιαδήποτε αύξηση του στόλου θα ενίσχυε την προστασία των πλοίων χωρίς να υιοθετήσει επιθετική στάση, ανέφερε ο Γρυπάρης.

Ο περιορισμένος αριθμός σκαφών έχει περιορίσει την επιχείρηση σε ένα μικρό τμήμα της νότιας Ερυθράς Θάλασσας, κοντά στο στενό Bab-el-Mandeb. Παρά τους περιορισμούς, έχουν συνοδεύσει δεκάδες πλοία με ασφάλεια στους προορισμούς τους.